Recept: drie gezonde repen

Nutrition


Om gezond te snacken.

Even snel langs de supermarkt om een doos mueslirepen te halen? Nee joh, die maak je toch liever zelf? Want de gouden regel is: als je gezond wilt eten, maak je het zelf. Dan weet je precies wat er allemaal in je lichaam terecht komt en vermijd je al die overbodige geraffineerde suikers en andere ingrediënten die je niet kunt uitspreken. De volgende keer rij je dus lekker voorbij de supermarkt en haal je in de keuken deze recepten tevoorschijn. Oh en als je slim bent maak je gelijk een voorraadje zodat je de hele week gezond kunt snacken.

    
>> Recept: gezonde quinoa repen

   
Amandelreep

Dit heb je nodig voor tien repen:
- 140 g havervlokken
- 150 g amandelboter
- 8 medjool dadels, ontpit
- 2 el chiazaad
- 2 el lijnzaadmeel
- 60 ml water

Zo maak je het:
1. Vermaal de havervlokken in een keukenmachine en voeg dan de rest van de ingrediënten toe tot het een plakkende massa vormt.
2. Giet dan het mengsel in een schaal, druk het mengsel aan zodat je een compacte textuur krijgt. Bedek dan de schaal met folie en laat het een uur in de koelkast staan.
3. Haal het mengsel uit de koelkast en maak er tien gelijke stukken van. Je kunt vormen zoals je zelf wilt.

   
>> Hoe weet je of een (muesli)reep wel gezond is?

   
Sesamreep met chocoladelaag

Dit heb je nodig voor veertien repen:
- 400 g sesamzaad
- 175 g rozijnen
- 50 g geraspte kokos
- 64 g lijnzaadmeel
- 115 g tahini
- 115 g kokosolie
- 120 ml ahornsiroop, of een andere zoetmaker
- 1 el vanille extract
- ¾ el zeezout
- cacaopoeder, naar smaak

Zo maak je het:
1. Doe de sesamzaad, de rozijnen, de kokos en de lijnzaadmeel in een kom. Meng alles goed en voeg dan de tahini, het vanille extract en het zeezout toe.
2. Druk het mengsel aan op een ingevette schaal en laat het een uur in de koelkast liggen.
3. Haal het uit de koelkast en snijd het in gelijke stukken.
4. Smelt de kokosolie en de ahornsiroop in een pan en voeg cacaopoeder toe tot je een dikke textuur krijgt.
5. Dip de gesneden repen in de chocoladesaus en leg ze terug in de koelkast zodat de chocolade hard kan worden.

  
>> Gezonde snacks voor elk moment

   
Noten-en zadenreep

Dit heb je nodig voor zes repen:
- 140 g havervlokken
- 50 g zonnebloempitten
- 100 g pompoenpitten
- 30 g gehakte amandelen
- 30 g gehakte noten, naar keuze
- 50 g gedroogde kersen (of bessen naar keuze), fijngesneden
- 3 bananen
- 1 tl vanille extract
- ½ tl kaneel
- ½ tl zout

Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een bakplaat in.
2. Doe de havervlokken, de zonnebloempitten, de pompoenpitten, de amandelen, de noten en de kersen in een kom.
3. Meng in een andere kom de bananen, het vanille extract, de kaneel en het zout.
4. Voeg de twee mengsels samen, meng het goed en verdeel het dan over de bakplaat.
5. Bak het een half uur in de oven tot het goudbruin is. Laat het eerst afkoelen voor je de koek in repen snijdt.

   
>> Gezonde tussendoortjes: 4 energierepen die je makkelijk zelf kunt maken

  


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?
Doen waar je van houdt en er ook nog geld mee verdienen? Yes, please! 
Met een paar kleine aanpassingen maak je zo je eigen healthy cheesecake.
Náást het feit dat ze veelzijdig en heel lekker zijn.