Als we het hebben over superfoods - afgezaagd woord, maar oke - mogen deze bosbessen zeker niet ontbreken. Want naast dat ze onwijs lekker smaken, zijn ze ook nog eens heel voedzaam. Waarom? Daarom:

1. Ze verminderen veroudering

Bosbessen bevatten veel antioxidanten, die helpen om zuurstofvrije deeltjes in je bloed uit te schakelen. Deze kunnen namelijk je cellen en je DNA aantasten en zorgen vaak voor fysieke veroudering.

2. Vechters tegen een hoge bloeddruk

Nog meer voordelen van bosbessen: naast het bovenstaande helpen de antioxidanten in bosbessen ook tegen een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en allerlei infecties. Ook bevatten de kleine vruchtjes kalium, dat ook helpt bij het voorkomen van een hoge bloeddruk. En ze bevatten nog zoveel meer zoals vitamine C, calcium en andere belangrijke voedingsstoffen.

>> 14 foods die helpen tegen allergieën

3. Ze zijn goed voor je concentratie en je geheugen

De anthocyaninen in bosbessen, die ook verantwoordelijk zijn voor de paarse kleur van de bessen, lijken de neuronen in je hersenen te beschermen. Onderzoekers van Tufts University in Boston ondervonden dat bij ouder wordende muizen die bosbesextract toegediend kregen, hun balans, coördinatie en korte termijngeheugen verbeterden. De vele antioxidanten die je in bosbessen vindt, zouden volgens het onderzoek moeten helpen bij het voorkomen van Alzheimer. Ook hebben onderzoekers van een andere studie in Boston aangetoond dat het eten van bosbessen voordelen zou hebben voor het geheugen door elke week een portie bosbessen van 75 gram te eten. Hierdoor zou het geheugen minder snel achteruit gaan. Het onderzoek kan niet direct aantonen dat de bosbessen direct het brein beschermen. Er zijn namelijk ook andere factoren die een invloed kunnen hebben op de resultaten. De vrouwen die meer bosbessen aten, bewogen over het algemeen ook meer en hadden een hoger inkomen. Twee factoren die volgens de onderzoekers ook invloed hebben op een betere gezondheid.

>> Gedroogd fruit: verstandige keuze of niet zo?

4. Ze helpen bij het verminderen van hartziekten

Bosbessen kunnen helpen bij het voorkomen van een hartinfarct. Een grootschalige studie liet zien dat deelnemers die minimaal 3 porties aardbeien en/of bosbessen per week aten minder kans hadden op een hartinfarct dan vrouwen die 1 portie of minder aten. Met de studie uit 2012, onder 93.000 vrouwen in de leeftijd 25-42, werd onderzoek gedaan naar het verband tussen anthocyanin (het stofje dat bosbessen hun kleur geeft) en de vermindering van het risico op een hartinfarct.

>> Voeding waardoor je lekker kunt poepen

5. Bosbessen helpen je bij het verteren van je voedsel

Des te meer vezels je binnenkrijgt, des te beter voor je darmen. Vezels kunnen darmproblemen zoals constipatie voorkomen. En laten bosbessen met 6,6 gram per 100 gram een rijke bron aan vezels zijn.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?