Veel verschillende verhalen en geruchten over spinazie doen de ronde. Mag je spinazie opnieuw opwarmen? Kun je het combineren met vis? En ook: is rauwe spinazie gezonder dan verhitte spinazie? Deze laatste vraag stelden we aan onze food editor Karine Hoenderdos.

Het advies

Spinazie is een gezonde groente vanwege de hoeveelheid mineralen zoals kalium, magnesium en calcium, vitamine B en K en betacaroteen (dat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A). Net als andijvie, rode bietjes en venkel bevat spinazie nitraat. Bij verhitting wordt nitraat gedeeltelijk omgezet in nitriet, dat schadelijk kan zijn voor je lichaam. Om deze reden wordt geadviseerd om niet meer dan 2 keer per week veggies met veel nitraat te eten. Haar advies? Gevarieerd eten is het beste. Ze is van mening dat - ondanks de nitraat - verhitte spinazie net zo gezond is als rauwe spinazie.

Het voordeel van verhitten is namelijk dat het lichaam een grotere hoeveelheid calcium, ijzer en magnesium uit deze groente zou kunnen opnemen. Je kunt de spinazie het best zo kort mogelijk verhitten – en niet koken – zodat er zo min mogelijk voedingsstoffen verloren gaan. Nog een plus: doordat gewokte spinazie slinkt, eet je sneller een grote portie en krijg je meer vitamines binnen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?