De zoete aardappel of 'bataat' is razend populair. Hij komt oorspronkelijk uit Mexico, waar hij onder de grond groeit als de knolvormige wortel van een plant. En voor als je het nog niet wist: het is in tegenstelling tot de gewone aardappel, een groente. Daarom is hij dus 'gezonder' dan een gewone aardappel. Maar waarom is hij zo voedzaam en hoe kun je een zoete aardappel zo goed mogelijk klaarmaken?

Gezondheidsvoordelen v.s nadelen

Er worden een heleboel gezondheidsoordelen aan de zoete aardappel toegeschreven. Zo hebben ze een positief effect op de bloedsuikerspiegel, omdat de glycemische index ervan lager is dan die van gewone aardappel. Doordat de zoete aardappel een bron is van vitamine B6, is deze ook goed voor je hart.

Verder bevat hij fosfor, ijzer, koper, selenium, zink, jodium, B-vitaminen en vitamine E. Het enige 'nadeel' van deze groente is dat je er gele uitslag van kunt krijgen als je teveel binnenkrijgt. (Maar oké, alles met 'te' ervoor is niet goed, behalve tevreden!)

Dit komt door het stofje beta-caroteen. Andere groenten die veel beta-caroteen bevatten zijn wortel, winterpompoen en groene bonen. Die uitslag is gelukkig niet schadelijk en als je iets minder van deze beta-caroteenrijke groentes eet, ben je er zo vanaf.

Bereiden

Op welke manier kun je een zoete aardappel nu het beste klaarmaken als je zoveel mogelijk van de gezonde stoffen wilt behouden? Volgens wetenschapper Michael Greger, die je misschien wel kent uit de Netflix-documentaire Food Choices, is het koken of stomen van de zoete aardappel beter dan bakken of roosteren. Op die manier blijven de antioxidanten in de zoete aardappel het best bewaard.

Als je bakken met koken vergelijkt op microscopisch niveau, zie je dat er bij het koken minder moleculen van de zoete aardappel kapot gaan. Ook gaat op deze manier het zetmeel in de zoete aardappel binden, waardoor de voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden. Last but not least blijkt de glycemische index van gekookte zoete aardappelen ongeveer de helft minder dan bij bakken of roosteren. Koken is dus ook beter voor de bloedsuikerspiegel.

Bron: Nutritionfacts