De meeste Nederlanders eten nog altijd het liefst een boterham met hartig of zoet als ontbijt, op de voet gevolgd door yoghurt of kwark met ontbijtgranen. We vinden ontbijten wel belangrijk en snappen het belang, waarom zouden we dan niet onze rituelen op de schop gooien om gelijk een knallende start te maken? Met de onderstaande tips kun je op een lekkere manier meer groente aan je ontbijt toevoegen.

10 heerlijke manieren om meer groente te eten bij je ontbijt

1. Maak een ontbijtsalade

Een avocado en een zachtgekookt ei maken elk ontbijt. Voeg daar wat blokjes tomaat, schijfjes komkommer, een handje spinazie of boerenkool en wat zonnebloempitten aan toe, en je hebt nog uren een lekker verzadigd gevoel.

2. Upgrade je groene smoothie

Als je nu nog geen spinazie of boerenkool aan je ochtendsmoothie toevoegt, kun je daar heel snel verandering in brengen. Je kunt ook nog verder gaan: voeg eens wat (afgekoelde) gestoomde bieten of bloemkool toe. Prima om de avond ervoor klaar te maken.

3. Gevulde zoete aardappel

Geniet jij van havermoutpap iedere ochtend? Probeer dan eens een zoete aardappel, die bestaat namelijk ook uit veel vezels en complexe koolhydraten. Je kunt ‘m toppen met alles wat je wilt, zoals bijvoorbeeld yoghurt met wat noten of zaden.

4. Scrambled veggies

In plaats van scrambled eggs met een beetje spinazie of tomaatjes, denk andersom: wok een flinke portie groente in wat kokosolie (bijvoorbeeld boerenkool, champignons en pompoen) en voeg aan het eind nog even een eitje toe om het een geheel te maken.

5. Pompoen

Klinkt gek, maar je kunt dus je havermout vervangen door pompoen. Snijd blokjes of koop voorgesneden blokjes in de supermarkt. Kook ze of warm ze op met een beetje water in de magnetron. Giet het water af en prak de pompoen tot een puree (of pureer het gewoon met een staafmixer). Is het te droog, voeg er dan wat (amandel)melk aan toe. Een scoop (vanille) eiwitpoeder maakt het een overheerlijk ontbijt.

Trouwens, ditzelfde kun je met bloemkool doen.

6. Gooi er een ei in

Wees creatief en breek je ei in een tomaat, een uitgeholde paprika of een portobello. Even in de oven, en kláár. Eventueel een beetje kaas erover en smullen maar.

7. Eet kliekjes als ontbijt

Pardon? Je bent te lui om ontbijt klaar te maken? Oké, snappen we wel. Dan eet je gewoon de restjes van je avondeten (waar uiteraard volop groente in verwerkt is). Koude spinazie of broccoli is sowieso een stuk beter dan een suikerrijke mueslireep of saaie kom cornflakes.

to the core
Voeding: To the Core

DIT WIL IK

8. Versier je avocado op toast

Avocado op toast is een goed begin, maar het kan natuurlijk beter. Voeg wat zuurkool of geraspte biet toe, of geroosterde bloemkool met wat tahin. Iets makkelijker: plakjes tomaat en een beetje mozzarella. Check ook vooral even deze overheerlijke avocado-combinaties voor op brood.

9. Breakfast burrito

Dit kan nooit misgaan: roerei met wat salsa en kaas in een volkoren wrap. Varieer daarnaast met de groenten die je erin doet: paprika, ui, baby spinazie… je kunt helemaal losgaan.

10. Verbeter je pannenkoeken

In plaats van een simpele volkoren pannenkoek tijdens de brunch, maak je gewoon een groene variant door er wat spinazie aan toe te voegen. Enjoy!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?