Havermout staat standaard in elk healthy foods lijstje – en dat is niet zomaar. Een goed havermoutontbijtje zorgt ervoor dat jij de ochtend meteen start met een fijne dosis eiwitten, ijzer en vezels. Extra plus is dat het een volkoren graan is, waardoor het ook hart- en vaatziektes en andere gezondheidsproblemen kan voorkomen. Kortom: één van de beste keuzes om je dag mee te beginnen. Hoe kun je dan toch aankomen door havermout?

Hoe je kunt aankomen door havermout

Nou, er zijn een paar kleine foutjes die het hele idee van een ‘gezond ontbijt’ kunnen verminderen – en die zijn zo gemaakt. Speciaal voor jou hebben wij ze voor je opgesomd, mét advies van diëtist Jennifer Bowers. Dit zijn vijf redenen waarom je kunt aankomen door havermout:

1. Je neemt standaard te veel

Iedereen wil natuurlijk lekker vol zitten na het ontbijt, maar je kunt ook té enthousiast zijn. Gevolg? Je bent zo verzadigd dat het een beetje ongemakkelijk voelt en je vrij snel weer inkakt.

Oplossing: ongeveer 40 tot 50 gram ongekookte havermout is voldoende voor een vullend ontbijt. "Als dat voor je gevoel nog steeds heel weinig is, doe het dan in een kleinere kom", adviseert Bowers. "Het ziet er bevredigender uit dan in een grote kom, waardoor je sneller merkt dat je vol zit." Weeg eens een keer de hoeveelheid die je normaal neemt en daarnaast het advies van 40 tot 50 gram. Daarna kun je het weer uit de losse pols doen!"

2. Je kiest 'minder gezonde' toppings...

"De gezonde reputatie van havermout is geen excuus om er een halve pot Nutella overheen te gooien", zegt Jennifer. "En ik heb echt rare dingen gehoord; van bacon tot snoep."

Oplossing: de meest gezonde keuze is natuurlijk lekker veel fruit, zaden en wat noten. Denk aan granaatappelpitjes, frambozen, perzik of appel. Pompoenpitten, hennep- en chiazaden voegen nog wat extra proteïnen en andere fijne voedingsstoffen toe. Top met wat kaneel je hebt een heerlijk voedzaam ontbijt. Of wat dacht je van een theelepel rauwe-cacaopoeder? Hmmm!

3. ... Of gaat juist voor een overload aan 'gezonde' toppings

Wat amandelschaafsel hier, een handje rozijnen daar... en oh ja, niet de kokosrasp vergeten! Toppings voor havermout zijn, hoe gezond ook, extra calorieën. Vooral noten kunnen snel aantikken.

Oplossing: Jennifer: "Als je calorieën telt, zorg er dan voor dat je niet meer dan 150 calorieën aan extra toppings neemt. Met ongeveer 150 calorieën van de havermout zelf, is dat een prima aantal om je dag mee te beginnen. En tel je geen calorieën? Houd dan de grootte van één golfbal aan voor de hoeveelheid toppings, dan zit je waarschijnlijk wel goed."

4. Je denkt dat er per se melk bij moet

Veel mensen maken hun havermout met melk, omdat het dan romiger zou zijn. Maar als je én melk, én noten, én zaden, én wellicht pindakaas toevoegt, heb je al snel een vrij vet ontbijtje te pakken.

Oplossing: havermout aanmaken met water kan écht prima en smaakt prima. En wil je het echt heel graag met melk? Kies dan een ongezoete, plantaardige variant zoals amandelmelk (of doe er een klein scheutje bij in plaats van de hele 200ml).

5. Je bent een zoetekauw

Als je gaat voor havermout om gezondheidsredenen, dan zul je niet snel grijpen naar tafelsuiker. Maar wellicht doe je er wel agavesiroop, oerzoet, honing of kokosbloesemsuiker in. "Jammer genoeg gaat je lichaam er hetzelfde mee om als met ‘gewone’ suiker", zegt Jennifer. "Suiker is gewoon suiker."

Oplossing: ben je echt een zoetekauw? Ga dan op zoek naar een suikerbron met andere voedingsstoffen, zoals verse medjool dadels of een halve banaan. Hier zitten ook vezels en kalium in. Daarnaast kun je ook denken aan een druppel vanille essence of wat kaneelpoeder; dit zorgt voor een heerlijke, zacht zoete smaak in je havermout.