Je hebt het vast weleens gezien op het etiket van voedingsmiddelen en supplementen, de ADH. Deze afkorting staat voor aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en laat zien hoeveel de vitamines en mineralen van het product bijdragen aan de ADH. Dit zijn wettelijk vastgelegde richtlijnen en de hoeveelheden worden bepaald door de Gezondheidsraad. Ze zijn gebaseerd op wat gemiddelde, gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Laatst is de ADH voor verschillende vitamines en mineralen gewijzigd, maar de meningen erover lopen nog steeds heel erg uiteen. We laten je lekker je eigen mening vormen, zetten wel een paar bedenkingen voor je op een rijtje. Stof tot nadenken...

Bedenkingen over de ADH

1. De ADH is zo opgesteld dat 97,5% van de Nederlandse bevolking genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Hoe weet je of je buiten deze groep valt? Dat is nog moeilijk vast te stellen. Daarnaast is de ADH opgesteld op ‘gezonde’ mensen, Nederland telt momenteel 8,8 miljoen chronisch zieke mensen. Dat is 52% van de Nederlandse bevolking, die hebben waarschijnlijk meer voedingsstoffen nodig.

2. Bepaalde voedingssupplementen bevatten soms meer 10.000% van de ADH, betekent dit dat de ADH te zuinig is?

3. Bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je vitamines en mineralen moeilijker opneemt in je lichaam, hier houdt de ADH vaak geen rekening mee. Terwijl je dan meer nodig hebt van sommige voedingsstoffen.

4. Veel stress of een mentale ziekte kan de behoefte voor sommige vitamines en mineralen versterken.

Luister naar je lichaam

De ADH is een goede richtlijn, maar luister vooral goed naar je eigen lichaam. Vaak kun je het wel merken als je ergens een tekort aan hebt. Probeer dan je voedingspatroon aan te passen of slik supplementen om het eventuele tekort op te vangen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?