Dit is de reden waarom je koriander heel vies OF heel lekker vindt

Nutrition


Vind je koriander naar zeep smaken? Blame your parents! De oorzaak zit namelijk in je genen.

Er is geen kruid op de wereld waar de meningen zo over verdeeld zijn als koriander. De een strooit deze groene smaakmaker het liefst overal op, de ander vindt een gerecht compleet verpest als ze er koriander in ontdekken. Niet per se omdat ze moeilijke eters zijn, maar omdat ze het idee hebben in een zeepbel te happen. Hoe is dit de verklaren?
   
>> Platte buik tip: doperwt & koriander soep
    
Genetisch bepaald
De oorzaak dat de mensheid zo verdeeld is in liefhebbers en haters is waarschijnlijk genetisch bepaald. Onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature legt het verband tussen onze geur- en smaakreceptoren en het gen dat verantwoordelijk is voor dit zeepbel-effect. Het gaat om het OR6A12-gen; iedereen die dit gen dubbel bezit, proeft een zeepachtige smaak. 
   
Aan het onderzoek deden bijna 30.000 mensen mee. Hiervan bleek één op de zes het eten van koriander onmiskenbaar te vergelijken met het spoelen van je mond met zeep. Een link die niet zomaar uit de lucht komt vallen, want bij het ontleden van het groene kruid ontdekten scheikundigen zes verschillende vetmoleculen die je ook terugvindt in - jawel - zeepproducten.
   
>> 11 foods waar je nu dol op bent, maar die je vroeger vies vond
    
       
Leren eten
Toch is dit geen legitieme reden om alles waar een beetje koriander overheen is gestrooid met een vieze blik aan de kant te schuiven. Psychologen aan de universiteit van Sheffield hebben namelijk onderzocht in hoeverre je foods kunt leren eten.
   
Wat blijkt? In principe kun je alles lekker gaan vinden. Het is een kwestie van braintraining en de strijd aangaan met je eigen zintuigen. Door steeds kleine beetjes te eten zullen er geen negatieve effecten ontstaan in je hersenen en leert je brein dat het ‘veilig’ is om te eten.
   
Kan je voortaan zonder problemen die Thaise Tom Kha Kai soep aftoppen met dit fijne groene kruid!
 
 
Meer uitleg in dit leuke filmpje:

 
 

Bron: knack.be

Om jouw wrap naar the next level te tillen.