We warmen graag de restjes van de vorige dag op. Toch blijkt dit niet altijd zonder gevaar te zijn, blijkt uit de volgende weetjes. Dit moet je weten:

Hoe lang mag je kliekjes bewaren?

Je mag restjes twee tot drie dagen bewaren, maar wel in de koelkast met een temperatuur van 4 tot maximaal 7°C. In de diepvries kun je het ongeveer een maand bewaren. Dat geldt ook voor gekookte rijst, spaghetti en andere pastasoorten en voor producten waarin zuivel is verwerkt. Vis is extra gevoelig voor bederf; bewaar resten van aangesneden of bereide vis niet langer dan een dag in de koelkast.

Waarom zo kort?

Vanaf het moment dat rauw eten wordt klaargemaakt, komen er meer bacteriën en schimmels op. De meeste bacteriën vermeerderen zich het snelst bij temperaturen tussen 15 en 40°C. In lauw eten kunnen ziekteverwekkende bacteriën zich dus snel vermeerderen. In de koelkast gaat die groei weliswaar langzamer, maar het stopt niet. Bovendien scheiden sommige bacteriën stoffen uit die giftig zijn. Verhitting van het eten is niet altijd voldoende om deze gifstoffen uit te schakelen.

Afhaalmaatlijd

Sommige kliekjes kun je beter direct weggooien. Bewaar bijvoorbeeld geen restjes van kant-en-klaar eten of afhaalmaaltijden, want je weet niet hoe lang geleden ze zijn bereid en of ze goed zijn bewaard. Natuurlijk verschilt het wel om wat voor soort maaltijden het gaat. Bewaar bijvoorbeeld geen Chinese maaltijd, maar pizza kan prima. Het gevaar dat met rauwe producten is gewerkt, is dan veel kleiner.

Veilig bewaren

Wanneer je eten over hebt, laat het dan altijd eerst afkoelen voor je het in de koelkast bewaart. Wanneer je eten in de koelkast zet terwijl het nog warm is, zal het alleen maar de temperatuur in de koelkast verhogen, waardoor bacteriën vrij spel krijgen. Ook dek je de maaltijd het best af met een deksel (gebruik een Tupperware-bakje) of met plastic folie. Voedingsmiddelen uit blik kunnen nooit in het blik zelf bewaard worden; er kan namelijk door een reactie met lucht, metaal in het eten komen.

Het Britse Food Standards Agency raadt aan om voedsel maar één keer opnieuw op te warmen.

Veilig opwarmen

Het geheim voor het veilig opwarmen van je maaltijd? Doe het grondig. Meestal gebruiken we de magnetron, maar dat heeft één groot nadeel: het warmt je maaltijd niet gelijkmatig op waardoor niet alle bacteriën gedood worden. Door het eten er halverwege uit te halen, goed om te roeren en vervolgens weer verder op te warmen, kun je dat probleem echter makkelijk vermijden. Ook kun je, bij bijvoorbeeld stamppot of pasta, het eten in een rondje leggen met een gat in het midden. Dat werkt veel beter! De temperatuur van het kliekje moet (ook in het midden) minimaal 75°C zijn.

Let extra op bij deze foods

  • Gekookt vlees of eten dat gekookt vlees bevat, zoals curry, lasagne of ovenschotels.
  • Sauzen op basis van room of melk.
  • Vis en sauzen die vissoorten bevatten.
  • Voedsel dat ei, bonen, noten of andere proteïnerijke voeding bevat, zoals quiche en sojabonen.
  • Gekookte rijst en pasta.

Rijst bevat, bijna van nature, de bacterie Bacillus cereus. Deze bacterie kan goed tegen hitte en verspreid zich daardoor sneller, wanneer die bacterie de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen kan het een gifstof afgeven waar je mogelijk ziek van wordt. Als je de rijst direct na het bereiden op eet hoef je niet bang te zijn voor deze bacteriën.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?