‘6 foods die ik iedere week prep om gezond te eten’

Nutrition


Een half uurtje (!) in de keuken en je hebt een goede basis voor de rest van de week. WH’s Marije deelt haar keukenregime.

Tuurlijk wil je zoveel mogelijk gezonde voedingskeuzes maken. Maar op het moment dat je niets meer in je tas hebt, je maag schreeuwt om vulling en de AH to go of snackautomaat binnen een straal van 10 meter staat… nou, knappe meid die dan niet met een Twix verder loopt. Ik moet de super woman nog vinden die kan claimen dit nog nooit te hebben gedaan.
 
Overigens geeft het op zich niets, maar structureel een reep naar binnen duwen als je honger hebt en niets bij de hand past misschien niet helemaal bij je doelen. Mede daarom zijn er een aantal dingen die ik iedere week eventjes prep. Zodat ik de rest van de drukke week alleen maar even ’s ochtends langs de koelkast hoef te racen.  En het beste: ik ben er vaak maar een half uurtje mee bezig!
 
 
1. QUINOA
Zo makkelijk om klaar te maken en tevens één van de beste koolhydraatbronnen. Je gooit wat water in de pan, pakje quinoa erbij. Even laten koken, afgieten en bewaren in een grote bak óf alvast in 1-portie bakjes verdelen. Je kunt quinoa op diverse manieren gebruiken: door je groenten, over je lunchsalade of met wat amandelmelk en walnoten als ontbijt. Kortom: ga lekker los met quinoa! (… Said no one ever).
 
 
2. (GROENE) IJSTHEE
Wat lekkerder dan een ijskoude verfrissing op een warme zomerdag? Als je zelf wat ijsthee maakt houd je de controle over de inhoud (oftewel: suikers). Soms denk je dat je hongerig bent, maar heb je eigenlijk gewoon dorst. In comes: ice tea!
 
 
3. GEKOOKTE EITJES
Ontbijt, tweede ontbijt, post-ontbijt snack, pre-lunch snack, lunch, post-lunch snack… afijn: je snapt het. Een tussendoortje komt altijd wel van pas. Zeker voor iemand die altijd al bezig is met zijn volgende maaltijd te plannen. (schuldig). Om weg te blijven bij de chocoladerepen grijp je liever naar een (of twee) gekookte eitjes. Beetje peper en done! Je kunt ze prima een paar dagen in een bakje in de koelkast bewaren.
 
 
4. OVERNIGHT OATS
Niet mijn persoonlijke favoriet, maar ik kom regelmatig fans tegen van de overnight oats. Wederom hartstikke simpel en voedzaam, dus why not.
Je doet wat havermout en amandel- kokos- of gewone melk plus eventueel wat eiwitpoeder in een schaaltje en zet het in de koelkast. ’s Ochtends hoef je jouw creatie alleen nog maar af te toppen met wat fruit en noten of zaden. Een goed begin van de dag.
 
 
5. RAUWKOST
Nu is het moment om je snijplank uit het keukenkastje te trekken, want terwijl je quinoa kookt (weet je nog?) kun je mooi hiermee aan de slag. Gebruik wat je lekker vindt: tomaatjes, komkommer, wortel, paprika, bleekselderij. Even in stukjes snijden en in bakjes verdelen. ’s Ochtends haal je een bakje uit de koelkast en doet er een eetlepel hüttenkäse of hummus bij plus eventueel wat kruiden. Ready is je afternoon snack!
 
 
5. GEGRILDE GROENTEN
Aubergine, (punt)paprika, broccoli, tomaat: heerlijke groenten om even met wat kruiden te grillen en daarna wederom in bakjes te verdelen. Zo heb je ieder moment een vezelrijke update voor je salade, quinoa of side dish bij je diner.
 
 
6. BANAAN-EI-PANNENKOEKJES
Ook deze bad boys kun je prima voorbereiden en meenemen naar een plek waar je geen koelkast hebt om je lunch te bewaren. Het recept vind je hier.

 
 
En dan nu… noteer in je agenda aankomende zondag: prep time!
 
 
Lees ook:
>> Recept: frisse, tropische eiwitshake
 
>> 5 proteïnefouten die jij nooit meer maakt
 
>> 10 x inspiratie: healthy gerechten in 10 minuten
 

Als je op een voedingsetiket kijkt, zie je dat bijna overal achter staat: % van de ADH. Moet je je hierdoor laten leiden?
Deze vitamine heeft veel fijne voordelen.
Het gezondere vegan zusje van de pizza.
Dit zijn de voor- en nadelen van deze aminozuren. 
En het blijft niet bij avocado’s. Ook andere groente- en fruitsoorten worden genoemd.