Ben jij met het oog op de feestdagen een beetje huiverig voor het getal dat de weegschaal straks laat zien, maar heb je geen zin om al te moeilijk te doen over die paar kerstborrels extra? Dr. Ludidi to the rescue! Hij deelt een deel van de inzichten die hij opdeed met ons en geeft handige trucs mee die helpen om met minder eten toch een voldaan gevoel te hebben.

Rode peper

Rode peper bevat een stofje, met de wetenschappelijke naam capsaïcine dat ook wel rodepeper-extract genoemd wordt. Deze stof helpt in een relatief lage dosering al om een hongergevoel te verminderen door bepaalde cellen in het maag-darmkanaal te prikkelen. Ook stimuleren ze de warmteproductie door het lichaam, wat bij sommige mensen kan zorgen voor een ongemakkelijk gevoel. Vergelijk het met het eten van een warme maaltijd op een warme zomeravond. Last but not least zorgen hoge concentraties capsaïcine ervoor dat de stofwisseling verhoogd wordt. Kom maar door met dat pittige eten!

Kleiner bord

Een ander trucje om minder te eten is super simpel: gewoon een kleiner bord gebruiken! Dr. Ludidi sprak met prof. Charles Spence, hoogleraar gastrofysica op Oxford University die het even haarfijn aan hem uitlegde: 'Doordat de visuele input je brein vertelt dat je bord overmatig gevuld is, krijg je het idee dat je een ontzettend grote maaltijd eet en dus genoeg hebt aan die portie'. 'Maar,' ging hij verder, 'daartegenover staat dat het onze natuurlijke reactie is om tot wel 40% meer te eten, als we een groot bord gebruiken!'. En prof Charles Spence, weet waar hij over praat, hij onderzoekt al jaren allerlei mogelijke manieren om eetlust te beïnvloeden. Veel van Spence’s Gastrofysische ontdekkingen zijn in gerenommeerde tijdschriften gepubliceerd. Zo ontdekte hij ook dat porties zoals commercieel afgebeeld op verpakkingen soms wel drie (!) keer groter zijn dan de aanbevolen portie. Zo ontdekte hij ook dat dat vooral bij ontbijtgranen het geval was.

>> Dit gebeurt er in je lichaam met sportvasten

Vrolijke muziek

Ook de derde en laatste tip komt van Spence. En die tip heeft te maken met muziek en zoetekauwen. 'Geluiden en zogenaamde soundscapes (geluiden die samen een akoestische, waarneembare omgeving vormen) kunnen van invloed zijn op hoe wij ons eten ervaren en hoe intens wij smaken proeven. Eten smaakt al gauw zo’n 10-20% zoeter wanneer er vrolijke, zoete muziek wordt afgespeeld tijdens het nuttigen van de maaltijd. Zoete muziek kenmerkt zich door opgewekte, lichte tonen,' legt Spence uit.

Zouden we onze (zoete) cravings in de toekomst kunnen stillen met gezonde snacks, op smaak gemaakt met een snuf capsaïcine en gegeten terwijl we naar vrolijke muziek luisteren? Die kans is vrij klein volgens dr. Ludidi. Wél zijn de hierboven genoemde hacks redelijk makkelijk door te voeren in je leven. Uiteindelijk zit de winst altijd in de som der delen, right? Zo kom jij die kerstdagen wel door!

>> Wat gebeurt er met je lichaam als je zout eet?

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?