Niemand wordt er gelukkig van als jij ‘s avonds als een ware stuiterbal in je bed ligt te bouncen, met maagzuur dat in de fik lijkt te staan, wachtend tot de vermoeidheid toeslaat. Ondertussen zie je aan de klok dat de uurtjes voorbij tikken, waardoor de stress wordt verhoogd en je al helemaal geen slaap meer kunt vatten. Geen pretje. Beter voorkom je dit.

‘De grootste invloed is het tijdstip waarop mensen dineren’, zegt Dr. Jamie Koufman, oprichtster en directeur van The Voice Institute of New York (waar ze zich ook bezighoudt met de spijsvertering en het effect daarvan op de keel). Ze raadt aan om, op z’n laatst te dineren, drie uur voordat je naar bed gaat. Lastig, want een roséetje tijdens een zwoele zomeravond is wel heel verleidelijk. Evenals het afsluiten van het diner met een klein kaasplankje. Wie een goede nachtrust wil, zou toch het een en ander aan de wilgen moeten hangen. Die laatste drie uurtjes voordat jij je nest in duikt dan.

Alcohol

Het lijkt zo’n ontspannend effect op je te hebben zo’n alcoholisch drankje. Dat klopt ook wel, want het ontspant de ‘kleppen’ die de maag en de slokdarm met elkaar verbindt. Daardoor is je lichaam niet in staat om voedsel op de plek te houden.

Koolzuurhoudende dranken

Drankjes met bubbels zijn gemiddeld zuurder dan andere dranken, volgens Koufman. Die zuren hebben invloed op de hierboven genoemde kleppen en het verhoogt daarmee de kans op maagzuur.

Kaas

Deze vette hap kan ervoor zorgen dat het eten weer naar boven komt. Bij hardere kazen zoals Parmezaan en Zwitserse kaas is dit effect minder, bij zachtere kazen zal dit effect groter zijn. Dat wordt pizza zonder kaas.

Noten

Damn it, hoe lekker is het om een kleine trek te stillen met een handje voedzame noten?! Ook deze goede vetten zorgen ervoor dat je eten weer (iets) naar boven komt als je in bed ligt. Vind je deze opgave echt te groot? Mik je focus dan op pistachenoten of amandelen, want die zijn net wat minder erg.

Citrus

Zuren, zuren, zuren. Citrusvruchten zitten bomvol met zuren. Jus d’ orange zou nog wel de ergste zijn. Wat er dan gebeurt? Zie ‘koolzuurhoudende dranken’.

Koffie

Het drankje dat bekend staat om zijn opwekkende vermogen, klinkt sowieso als een slecht idee om te drinken vlak voordat jij je bed in stapt. Dat koffie je energielevel opkrikt is niet de enige reden om het niet te drinken voor het slapen gaan. Heel lekker voor je maagzuur is het ook niet. Want sja, ook koffie heeft zo zijn zuren. Als je dan toch voor deze vloeibare versnapering zwicht, weet dan dat decaf een lagere zuurgraad heeft.

De hardnekkige trek kun je, binnen die drie uur voor het slapen gaan, stillen met voedsel zoals bananen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?