Grote kans dat je ontbijt grotendeels bestaat uit koolhydraten, denk bijvoorbeeld aan oats of brood. Een uur na het eten van een maaltijd met koolhydraten begint je bloedsuikerspiegel te stijgen, dan ben je verzadigd, maar koolhydraten worden snel omgezet in glucose en dit wordt verbrand voor energie. Een ontbijt gefocust op koolhydraten is dus even goed voor energielevels, maar na zo’n twee uur daalt je bloedsuikerspiegel weer en krijg je weer trek.

Daarom is het belangrijk om een gebalanceerd ontbijt te eten. Ideaal is deze gevuld met vezelrijke koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Koolhydraten met veel vezels worden minder snel omgezet in glucose en dus minder snel verbrand, zo blijf je langer vol. Eiwitten werken verzadigend en ze houden je bloedsuikerspiegel langer stabiel. Daarnaast zorgen de vetten voor energie zodra de glucose ontstaan vanuit koolhydraten verbrand zijn.

Zo blijf je lang gevuld en verzadigd na het eten van je ontbijt.

>> 6 voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je langer vol zit

Hoe doe je dit?

Voor koolhydraten is het verstandig om te kiezen voor een vezelrijke vorm, zoals meergranenbrood, oats of quinoa. Vul deze verder aan met fruit en groente.

Probeer voor een luchtige vorm van eiwitten te kiezen, ideaal zo’n 20 gram. Voorbeelden van lichte eiwitten zijn griekse yoghurt, kwark of natuurlijk een eitje.

Je lichaam heeft vetten nodig om vitamines op te nemen in je lichaam en ze zorgen ervoor dat je voller zit, dus deze mogen niet ontbreken. Kies bijvoorbeeld voor avocado of amandelboter.

Een ideaal ontbijt is dus de welbekende: avocado toast met een gepocheerd eitje. Doe nog wat meer inspiratie op met deze recepten. Wees niet bang om out of the box te denken tijdens het maken van je ontbijtje, ga voor waar je zin in hebt en houd hierbij in je achterhoofd: vezelrijke koolhydraten, lichte eiwitten en gezonde vetten.

>> Ontbijt voor powerchicks

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?