Zondag pastadag? Wat dacht je van een pastaweek? Iedere dag een ander soort pasta, met iedere dag een andere pastasaus. Klinkt helemaal niet verkeerd. Hier hebben we daarom zeven verschillende recepten voor pastasaus die je ab-so-luut moet proberen! En natuurlijk hoef je ze niet allemaal in één week te proberen, maar zo heb je al wel een voorraadje klaarliggen. Ready? Set? Cook!

Rigatoni met aubergine

Wat heb je nodig?

  • 1 aubergine
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 6 tomaten, gesneden
  • 375 g rigatoni
  • 125 g ricotta, geraspt
  • een handvol basilicum, gesneden

Zo maak je het:

  1. Snijd de aubergine in kleine, hapklare blokjes.
  2. Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook en aubergine gaar. Voeg de rode wijnazijn en de tomaten toe aan de pan en laat het dertig minuten koken.
  3. Kook de rigatoni pasta in een andere pan.
  4. Voeg de ricotta en basilicum toe aan de pastasaus en serveer het met de pasta.

Spaghetti met rivierkreeft

Wat heb je nodig?

  • 100 g gekookte rivierkreeft, in stukken
  • 320 g spaghetti
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 4 lente-uitjes, fijngesneden
  • rode peper naar smaak, fijngesneden
  • 25 ml droge witte wijn
  • 1 el peterselie, fijngesneden

Zo maak je het:

  1. Kook de pasta al dente.
  2. Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook, de lente-ui en de chili een minuut. Voeg dan de rivierkreeft toe en bak het nog één minuut. Doe dan de witte wijn azijn erbij.
  3. Voeg de pasta en de pastasaus samen en maak het af met de peterselie.
  4. Linguine met walnoten

Wat heb je nodig?

  • 200 g walnoten
  • 2 el broodkruimels
  • 25 g boter
  • 100 ml crème fraîche
  • 375 g linguine
  • 50 g parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 el peterselie

Zo maak je het:

  1. Stamp de walnoten fijn met een vijzel (of een andere stamper). Voeg de broodkruimels en de boter, de crème fraîche en een beetje peper en zout naar smaak toe.
  2. Kook de linguine in een andere pan beetgaar.
  3. Voeg de pasta en de pastasaus samen en maak het af met de parmezaanse kaas en peterselie.

Tagliatelle met erwten

Wat heb je nodig?

  • 200 g verse erwten
  • 200 g tuinbonen
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 50 ml olijfolie
  • 600 g tagliatelle
  • een handvol munt, fijngesneden
  • 50 g parmezaanse kaas, geraspt

Zo maak je het:

  1. Kook de erwten en de tuinbonen twee tot drie minuten. Doe de olijfolie in een pan en bak de knoflook een minuut. Voeg dan de erwten en de tuinbonen toe en kook het nog twee minuten.
  2. Kook de tagliatelle in een aparte pan.
  3. Voeg de pasta en de pastasaus samen en maak het af met de munt en parmezaanse kaas.

Fusilli met courgette

Wat heb je nodig?

  • 375 g fusilli
  • 2 courgettes
  • 4 el olijfolie
  • 2 tl gesneden chili
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • een handvol pecorino-kaas, geraspt

Zo maak je het:

  1. Kook de pasta al dente.
  2. Snijd de courgettes in dunne repen. Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak de chili, de knoflook en de courgette drie minuten.
  3. Voeg de pasta en de pastasaus samen en maak het af met de pecorino-kaas.

Linguine met mossel

Wat heb je nodig?

  • 2 kg mosselen
  • 350 g linguine
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • een snufje chilipoeder
  • 250 g tomaten, gesneden
  • de schil van 1 citroen, geraspt
  • 1 el peterselie, fijngesneden
  • 1 el basilicum, fijngesneden

Zo maak je het:

  1. Verwijder de baard van de mosselen en laat ze 10 minuten in koud water zitten.
  2. Doe ze vervolgens in een warme, droge pan en laat ze 5 minuten stomen met de deksel op de pan, tot de mosselen openen. Laat ze afkoelen en haal de mosselen dan uit de schelp.
  3. Kook de linguine in een andere pan.
  4. Verhit de olijfolie in een pan en kook de knoflook, de chilipoeder en de tomaten vijf minuten.
  5. Voeg de pasta en de pastasaus samen en maak het af met de citroenschil, de peterselie en de basilicum.

Fusilli met pancetta

Wat heb je nodig?

  • 1 bloemkool
  • 375 g fusilli
  • 1 el olijfolie
  • 100 g pancetta, gesneden
  • 100 g pijnboompitten
  • 100 g rozijnen
  • 2 el peterselie, fijngesneden
  • geraspte parmezaanse kaas, naar smaak

Zo maak je het:

  1. Kook de bloemkool tot het zacht is. Haal dan de bloemkool uit de pan en gebruik hetzelfde water om de fusilli in te koken.
  2. Verhit de olijfolie in een pan en bak de pancetta. Voeg dan de pijnboompitten, de rozijnen en de bloemkool toe.
  3. Voeg de pasta en de pastasaus samen en maak het af met de peterselie en de parmezaanse kaas

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?