Goeie vraag: zijn kruidnoten en pepernoten veganistisch?

Nutrition


Het verlossende antwoord.

Er zijn een heleboel producten waarvan je in eerste instantie zou denken dat ze vegan zijn, maar dan uiteindelijk tóch dierlijke ingrediënten bevatten. Bummer! Gelukkig zijn er óók producten waarvan je juist dacht dat ze dierlijk waren en dan tóch vegan blijken te zijn. De pepernoten liggen alweer in de winkel met Sinterklaas in aantocht. En dan wil je als (beginnende) veganist vast weten of pepernoten en kruidnoten ook onder die noemer vallen. We zochten het voor je uit:
 
>> 12dingen waar je óók aan moet denken als je vegan leeft
 
Het verlossende antwoord is: meestal wel! Bolletje heeft in 2015 tegenover de Nederlandse Vereniging voor Veganisme verklaard dat hun Kruidnoten, Bakkers Kruidnootjes en Oud Hollandse Pepernoten geschikt zijn voor veganisten. Dat houdt in dat de kruidnoten géén dierlijke ingrediënten bevatte én niet op dieren werden getest toen de verklaring werd afgegeven.
    
De kruidnoten van de Plus, Albert Heijn, de Originele Kruidnoten en Bakkers Kruidnoten van Jumbo krijgen van Veganisme Wiki het label ‘Waarschijnlijk Veganistisch’. Op de ingrediëntenlijst komen geen dierlijke ingrediënten voor, maar helemaal uit te sluiten dat er bijvoorbeeld gebruik is gemaakt van dierlijke hulpstoffen is het niet. Het gaat dan bijvoorbeeld om gelatine, dat is gebruikt om fruitsappen helderder te maken. Dit soort hulpstoffen hoeven niet op de ingrediëntenlijst vermeldt te worden dus als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je contact opnemen met de fabrikant.
 
>> Er is dus een groot verschil tussen plant-based en vegan eten
  

Chocolade kruidnoten

Zie jij je kruidnoot het liefst omhuld met een laagje chocolade? De Kruidnoten extra puur chocolade van Bolletje en de Chocolade Kruidnoten Puur van Plus zijn volgens Veganisme Wiki 'Zeer Waarschijnlijk' veganistisch.
  

Uitzonderingen

Toch zijn er uitzonderingen om rekening mee te houden. Let op bij de Bakkerspepernoten van Albert Heijn, deze zijn namelijk mogelijk niet helemaal veganistisch, omdat er een ongespecificeerd aroma is gebruikt. De Kruidnoten van Hema en Van Delft zijn helemaal niet vegan. Ze bevatten melkpoeder en ei. In deze lijst kun je checken welk ander Sinterklaas snoepgoed allemaal vegan is.
 
>> Deze superslimme vegan hacks moét je kennen
 
   
Bron: Veganisme Wiki

Worteltjestaart is een goede bodem voor Koningsdag.
Ter ere van de verjaardag van Koning Wim-Lex zetten we oranje frieten op tafel.
Dit wil je (w)eten when in the Mother City.
Hier ontmoeten soep en smoothie elkaar!