Zijn rauwe groenten echt het gezondst?

Nutrition


To cook or not to cook. 

Rawfoodies zeggen dat rauw écht de gezondste manier is om je groenten te eten. Maar hoe zit het met de opname van voedingsstoffen? Women’s Health gooit een beetje olie op het vuur.
  
>> Koken, blancheren, stomen, wokken... Wat is nou het gezondst?
  

Wat zeggen voedingswetenschappers?

Als je probeert om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen, zijn rauwe groenten misschien niet de beste oplossing, stellen voedingswetenschappers. Jouw jarenlange brave hand spinazie door de ochtendsmoothie is misschien dus wel voor niks geweest. Wat veel aanhangers van sappen, smoothies en salades zich namelijk niet realiseren, is dat het koken van ons voedsel een handje helpt bij de spijsvertering en de opname van vitamines. Rauwe groenten bevatten stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk zetten. Door ze te koken maak je die vezels zachter en beter te verteren. Zo komt het dat je uit bijvoorbeeld gekookte wortelen méér caroteen kunt opnemen.
  

De kracht van ketchup

Koken zorgt er zelfs voor dat je groenten meer voedingsstoffen gaan leveren, of – met een chic woord – dat de bioavailability toeneemt. Mooiste voorbeeld is wel lycopeen. Het is een antioxidant en dat is echt goed spul, want het beschermt je tegen ziekten. Lycopeen komt voor in felgekleurde fruitsoorten, zoals watermeloen, rode grapefruit en papaja. Maar het zit vooral in tomaten. Nu is het zo dat lycopeen het best wordt opgenomen uit plantencellen die stuk zijn gemaakt. Dat betekent dat je tomaten zoveel mogelijk moet pesten. Ga ze maar snijden, koken, stoven, pureren: hoe meer handelingen, hoe beter het is. Daarom is tomatenketchup eigenlijk een fantastisch product. Het lycopeen wordt uit ketchup veel beter opgenomen. En omdat in 100 gram ketchup minstens 200 gram tomaten gaan, is het gehalte aan lycopeen per 100 gram ook hoger. Een onderzoek gepubliceerd in The British Journal of Nutrition liet zien dat aanhangers van raw food vaak een tekort hebben aan lycopeen in hun voeding.
  
>> Er bestaat 100% natuurlijke ketchup, in plakken!
  

Welke vorken er nog meer in dergelijke stelen zitten lees je in de Women's Health editie die je op dit moment in de winkels vindt of op Blendle
   
  
Bron: Karine Hoenderdos


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?
Voor wanneer je moeite hebt met gaan zitten na legday.
Met deze tips heb je geen last meer van (vr)eetbuiten.
Als je op een voedingsetiket kijkt, zie je dat bijna overal achter staat: % van de ADH. Moet je je hierdoor laten leiden?
Deze vitamine heeft veel fijne voordelen.