Dit gebeurt er als je RAW eet

Nutrition


De RAW food movement wordt met de dag populairder – wij zochten het ‘hoe en waarom’ voor je uit.

Raw food wekt net als vegan food (er zijn dan ook veel overlappingen) steeds meer interesse en meer en meer raw foodcafe’s duiken uit de grond. Maar ook in de supermarkt vind je tegenwoordig snacks die raw zijn, bijvoorbeeld repen gemaakt van dadels, noten en cacao. En toen we een paar maanden terug Sarah Britton spraken, zei ze ook gelijk: “Ik denk dat raw food producten steeds populairder zullen gaan worden. En dat komt omdat je er zoveel mee kunt! Er zijn natuurlijk al veel raw foods zoals cakes en koekjes, maar ik denk dat er alleen nog maar meer gaat komen.”
 
Duidelijke praat. Maar waarom eten steeds meer mensen raw, wat is het idee erachter?
 
'Raw foodisten' eten alleen voedsel dat niet wordt gekookt, gebakken of gebraden. Volgens hen gaan bij het koken van voedsel veel enzymen verloren die nodig zijn voor de vertering.
 
Dit lijkt onjuist, want het lichaam kan in principe prima voedsel met zijn eigen enzymen verteren. Daarnaast worden sommige voedingsstoffen uit rauwe groenten juist minder goed opgenomen. Zo wordt bèta-caroteen (wat je voornamelijk in oranje groenten kunt vinden) beter opgenomen uit gekookte dan uit rauwe ingrediënten. Sommige groenten kunnen zelfs helemaal niet rauw worden gegeten, omdat ze hele kleine hoeveelheden giftige stofjes bevatten die geneutraliseerd worden tijdens het koken. Denk aan aardappelen (ja ja, de pieper is een knolgewas), asperges, aubergines en de meeste peulvruchten. Ook kun je spruitjes beter niet rauw eten... maar we verwachten ook eigenlijk niet dat je uit jezelf regelmatig op deze groene bolletjes zit te knagen.
 
>> Wat is gezonder, rauwe of verhitte tomaat?
 
 
Wat eet je als raw foodie?
In principe eet je voornamelijk groente, fruit en noten en eet je alles rauw. De echte pro’s pakken het goed aan met een dehydrator, een soort oven waarmee het eten niet hoger dan 40 graden wordt verwarmd. Zo kun je dus ook bijvoorbeeld pannenkoeken maken en toch nog raw eten.
 
Voor het geval je denkt dat dit een supersaai bestaan is, vergis je niet. Zo hebben we hier een recept voor raw avocadotaart (!) en ook verschillende ideeën voor lekkere raw toetjes.
 
Een dag helemaal raw eten
WH’s Marije nam de proef op de som en ging de uitdaging aan om een dag volledig raw te eten. Benieuwd hoe haar dat verging? Check de video hieronder!
 

  
 

Lees ook:
>> Recept: raw millionaire’s shortbread
 
>> Recept: Raw, vegan ‘bounty’ taart

Wist je dat er verschillende kaneelsoorten bestaan?