4 x heerlijke recepten voor gezonde ogen

Nutrition


recepten-gezonde-ogen

       
En nee, het zijn niet alleen wortelen…

SPONSORED                                                 
Women's Health x Bausch + Lomb
    
Let's face it: door de moderne wereld waar we ons iedere dag van beeldscherm naar beeldscherm bewegen, krijgen onze ogen het zwaar te verduren. Overbelasting door urenlang aaneengesloten computerwerk kan een negatief effect hebben op je zicht, denk aan droge en vermoeide ogen. Normaal knipperen we vijftien keer per minuut maar voor een computer, laptop of telefoon knipperen we nog maar vijf keer per minuut.
   
Voor het behouden van gezonde ogen is het echt niet noodzakelijk om over te stappen op een dieet van enkel worteltjes, maar de onderstaande adviezen kunnen zeker helpen om je zicht op een natuurlijke manier te verbeteren. Dus wil je zo lang mogelijk scherp uit je ogen blijven kijken, volg dan deze 3 tips op!
       
#1. Beperk je schermtijd
Zeker als je een kantoorbaan hebt en veel uren achter de computer zit, is het van belang om je ogen voldoende rust te gunnen. Je gezichtsvermogen kan uitgeput raken als je te lang aaneengesloten naar een beeldscherm tuurt. Al schuilt het ‘gevaar’ voor computerogen niet alleen in het kijken naar een groter scherm, want ook de vele momenten die we naar onze smartphone turen hebben effect op onze (oog)gezondheid. Grijp daarom niet gedachteloos naar je telefoon en scroll niet eindeloos door, maar gebruik je smartphone bewuster en leg ‘m zoveel mogelijk weg.
   
Lees ook: Vermoeide ogen op kantoor? Met deze tips krijg je weer een frisse blik >
   
#2. Verzorg je ogen goed
Ogen hebben genoeg licht nodig om goed te kunnen functioneren. Lezen in een slecht verlichte ruimte is daarom geen goed idee: je ogen moeten te hard werken om de letters goed te kunnen zien en raken hierdoor overbelast. Gun je ogen dus voldoende rust, licht en frisse lucht. Zorg in iedere kamer voor goede ventilatie en ga als het even kan naar buiten. En draag je lenzen, dan is het verstandig om je eens te verdiepen in lenzen die speciaal gemaakt zijn om droge en vermoeide ogen tegen te gaan. Er zijn zelfs contactlenzen verkrijgbaar waardoor na zestien uur nog 95 procent van het vocht in de lens zit - de ULTRA contactlenzen van Bausch en Lomb. Extra comfortabel voor wie dagelijks lang achter de computer zit.
   
Lees ook: De 3 gevechten (+oplossingen!) die alleen lenzendragers herkennen >
  
#3. Eet gezond & gevarieerd
Ook je voeding heeft invloed op de gezondheid van je ogen. Je houdt je vizier scherp door voldoende omega-3, luteïne, bètacaroteen en andere antioxidanten binnen te krijgen. Deze stoffen zorgen ervoor dat je ogen gezond blijven en jij niet naar een tijdje gaat knijpen met je ogen. 
    
Welke foods?
Omega-3 is te vinden in vette vis. De vetzuren verhogen de productie van traanvocht en voorkomen zo dat je snel droge ogen krijgt. De luteïne krijg je met name binnen via een eidooier of groene groenten. Deze antioxidant gaat de veroudering van je ogen tegen. Oftewel: je behoudt langer een scherpe blik.

Bètacaroteen is een belangrijke antioxidant om je ogen gezond te houden. Te weinig bètacaroteen kan zorgen voor droge ogen en een troebel nachtzicht. De antioxidant zit in de oranje kleurstof van bijvoorbeeld wortelen (daar zijn ze!), mango’s en sinaasappelen.
     
Recepten
Wil je nu je ogen wat meer aandacht geven en meer van deze antioxidanten binnenkrijgen? Wij hebben vier lekkere én makkelijke recepten voor je die kneitervol deze belangrijke voedingsstoffen zitten. 
   
> Slideshow!
   
    

Met de kazige structuur. 
De circulaire gedachte staat hier voorop.
Dit zijn de gezonde eigenschappen van asperges.
Hier is bést een gezondere variant op te bedenken.