De voordelen van verschillende soorten bonen

Nutrition


En hun voedingswaarde.

Bruine bonen, zwarte bonen, kidney bonen, sojabonen… welke kun jij allemaal nog opnoemen? Veel waarschijnlijk. Er zijn namelijk onwijs veel verschillende soorten bonen, en ze hebben allemaal verschillende voedingswaarden. De meeste bonen hebben gemeen dat ze veel proteïne, vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Het complete plaatje dus.
   
En dan hebben we het nog niet eens over de peulvruchten gehad. Verschillende bonen, zoals bruine bonen, kidneybonen en limabonen, vallen onder de categorie peulvruchten. Deze zijn goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen, wat goed is voor je bloedvaten. Er wordt dan ook aangeraden om een keer per week peulvruchten te eten, wat de dagelijkse portie vlees prima vervangt. Maar wat is dan het verschil tussen al deze bonen? Geen zorgen, we zetten een paar van de meest gegeten bonen voor je op een rijtje.
  
>>  Waarom zijn peulvruchten zo gezond?

   
Sojaboon/edemame

Deze boon is deel van de peulvruchtfamilie, en komt van de sojaplant. Verschillende sojaproducten zoals tempé, tofu en sojaolie worden hiervan gemaakt. De gedroogde sojaboon bevat 37 gram eiwit per 100 gram en een hoop ijzer en vitamine B1. Zeker voor vegetariërs zijn deze voedingswaarde zeer gunstig.

   
Kidneyboon

Deze niervormige boon bevat per 100 gram 7,8 gram eiwitten, een stuk minder dan de sojaboon. Wel zitten er veel vezels en koolhydraten in deze boon en is het populair bij liefhebbers van Mexicaanse gerechten. Zorg wel dat je deze bonen goed kookt om de natuurlijke gifstoffen eruit te halen. Doe je dit niet, dan kan de werking van je darmen ontregeld worden.

   
Zwarte bonen

Deze bonen zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met de kidneyboon en bevatten een hoop antioxidanten. De hoeveelheid mineralen zorgt ervoor dat je botten sterk blijven en door de hoge hoeveelheid vezels is het een goede boon voor de stoelgang.
  
>> 8 groenten met veel eiwit

   
Tuinbonen

De tuinbonen bevatten minder eiwitten dan de meeste andere bonen, maar zijn weer super rijk aan foliumzuur. Kook deze bonen niet te lang als je de voedingswaarde wilt behouden.  

   
Witte bonen

Naast het hoge eiwitgehalte, zit er veel fosfor in de witte boon. Fosfor zorgt voor stevige botten en tanden en een goede energiestofwisseling. De meeste mensen kennen de witte bonen alleen in combinatie met tomatensaus. Om deze bonen gezond te houden kun je het best je eigen tomatensaus maken en de kant-en-klare potjes uit de supermarkt vermijden.

   
Limabonen

De limaboon wordt ook wel boterboon genoemd en wordt daarom vaak verward met de langwerpige boterbonen. Dit is echter een compleet andere soort. De limabonen zijn niet langwerpig, maar klein en ovaal. Per 100 gram zit er wel 21,5 gram eiwit in en het hoge vitamine B- en magnesiumgehalte maakt deze boon populair bij vegetariërs en veganisten. Je moet ze wel koken voor gebruik om de natuurlijke gifstoffen te verwijderen.
  
>> Recept: zwartebonenburgers van Rens Kroes

   
Overige bronnen: voedingswaarde, voedingscentrum

  


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?

 

Doen waar je van houdt en er ook nog geld mee verdienen? Yes, please! 
Met een paar kleine aanpassingen maak je zo je eigen healthy cheesecake.
Náást het feit dat ze veelzijdig en heel lekker zijn.