Recept: waanzinnig lekkere shakshuka vol groenten en eiwitten
Deze overheerlijke shakshuka staat binnen 20 minuten op tafel. En je hebt er maar één pan voor nodig!
Shakshuka is een éénpansgerecht (in dit geval vegetarisch) dat vooral veel gegeten wordt in Noord-Afrikaanse en Arabische landen. Het waanzinnig lekker en mega gezond - het zit vol groenten, eiwitten en is koolhydraatarm. Je kunt er voor kiezen om er naanbrood of Turks brood bij te eten, zodat je de pan écht tot de laatste drup kunt leegvegen.
In deze shakshuka, voor twee personen, zit onder andere tomaat, paprika, aubergine, spinazie en ei. Wil je dit gerecht vegan maken? Laat de eieren en Griekse yoghurt dan weg. Wil je nog meer eiwitten? Shakshuka is ook heel goed te maken met (vega(n)) gehakt.
- Porties:
- 2 serving(s)
- Totale tijd:
- 30 minuten
Ingrediënten
- 1 tsp.
(kokos)olie
- 1/2
ui, gesnipperd
- 1
teen knoflook, geperst of geraspt
- 1/2 tsp.
komijn
- 1 tsp.
milde chilipoeder
- 1 tsp.
paprikapoeder
- 1 tbsp.
paprikapuree
- 1
aubergine, in plakken
- 1
rode paprika, in repen
- 1
gele paprika, in repen
- 400 g
tomatenblokjes in blik
- 1 tbsp.
koriander, gehakt (plus extra ter garnering)
- 1 tbsp.
peterselie
- 4
vrije-uitloop eieren
- 150 g
spinazie
Griekse yoghurt of tahin (optioneel)
Bereiding
- Stap 1Begin met het smelten van de kokosolie in een grote pan op hoog vuur. Voeg de ui toe en laat een paar minuten fruiten tot de blokjes zacht zijn. Voeg de knoflook toe en roer.
- Stap 2Voeg na een paar minuten de kruiden, tomatenpuree, aubergine en paprika toe. Laat zacht worden en roer om de paar minuten.
- Stap 3Daarna: doe de tomatenblokjes, koriander en peterselie in de pan, laat het geheel 10-15 minuten zachtjes doorkoken. Voeg naar smaak peper en zout toe.
- Stap 4Maak met een grote lepel vier kuiltjes in het mengsel en breek daar zo snel mogelijk achter elkaar de eieren in, zodat ze alle vier gekookt worden. Doe het deksel op de pan om het gerecht met de eieren goed te laten garen. Laat dit een kleine drie minuten staan. Zorg dat de eieren niet te hard worden, een zachte dooier is juist lekker!
- Stap 5De spinazie voeg je als laatste toe en laat je heel kort meegaren. Serveer met een lepel Griekse yoghurt of tahin en verse koriander. Eet smakelijk! (Maar dat komt sowieso goed.)
Huisgemaakte speltscones met fruit compôte
Mocktail: sparkling cranberry kombucha
7 x Gezonde recepten voor Pasen
Vegan gekookte eieren?