Maar, eerlijk is eerlijk, vaak worden er ook extra toppings op gedaan waardoor je healthy hapje omgetoverd wordt tot een vette, calorierijke hap zout. En dat is zonde. Met deze tips voor gezond sushi eten ben jij ervan verzekerd dat je Japanse maaltijd lekker én ook gezond is.

Weet wat je eet

De meeste traditionele sushirolls die gemaakt zijn van rauwe vis, groenten, rijst en nori zijn laag in calorieën, maar het verschilt toch enorm per roll. Een zalm-komkommer roll bijvoorbeeld bevat 231 calorieën en 4 gram vet, terwijl een makreel roll ongeveer evenveel calorieën bevat, met maar 2 gram vet. Ga je voor garnaal? Die bevat 0 gram vet. Op deze manier kun je slimmer kiezen als je weer een ronde bestelt.

Slimme combinaties maken is het geheim van gezond sushi eten. Kies je voor een veggie rol in plaats van vis? Dan is de roll nog maar 170 calorieën. Of kies een plankje tonijn sashimi, dus zonder rijst; dat is slechts 35 calorieën. Probeer tempura, gebakken sushi en sauzen te vermijden, deze maken de maaltijd onnodig vet.

Ga voor nori

Dat zwarte zeewiervelletje om je sushi heen, de nori, is niet zomaar een favoriet in de Japanse keuken. Het is zeer laag in calorische waarde, maar bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine A, B6 en C, mineralen en jodium. Daarnaast is uit onderzoeken gebleken dat de eiwitten in zeewier de bloeddruk kan verlagen en de hartgezondheid verbetert. Neem dus het liefst sushi mét nori eromheen.

Groenten en kruiden

Om je nutriënteninname te boosten, is het beter om te kiezen voor sushi met zowel vis als groenten. Sommige rollen, zoals de California roll, bevatten avocado, wat een perfecte bron is van goede vetten. Daarnaast kun je wellicht van te voren contact opnemen met het restaurant en vragen of de sushi met bruine rijst gemaakt kan worden; zo krijg je meer vezels binnen.

Vergeet ook vooral niet om lekker veel wasabi en gember erbij te eten. Sojasaus kán ook gezond zijn, maar probeer wel te gaan voor een zoutarme variant.

Pas op met kwik

Sushi heeft veel voordelen, maar sommige soorten vis bevatten veel kwik. Het eten van teveel kwik kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid en zorgen voor oogproblemen, hoofdpijn, een slecht geheugen en haaruitval.

Gezondheidsorganisaties raden aan om haai, zwaardvis en koningsmakreel te laten staan en op te passen met teveel garnaal, zalm, pollock en meerval. Het advies is om maximaal 340 gram vis per week te eten. En ja, vis is gezond, maar zoals voor bijna alles geldt: met mate.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?