5 tips om minder zout te gebruiken

Nutrition


Schroef je zoutinname naar beneden met deze tips.

Dat te veel zout niet goed voor je is, weten we allemaal. Volgens de Nierstichting denkt 1 op de 5 Nederlanders dat ‘ie te veel zout binnenkrijgt, maar in werkelijkheid eet 85 procent van de bevolking te veel zout. Dikke kans dus dat er ook in jouw lichaam onnodig veel zout terechtkomt. Dagelijks mag je maximaal 6 gram zout binnenkrijgen. Ga je daar regelmatig overheen, dan kun je daar op de lange termijn klachten door krijgen.
       
Dat kan een verhoogde bloeddruk betekenen, wat op z'n beurt weer kan leiden tot hart-, hersen-, nier- en vaataandoeningen. “Je lichaam kan namelijk 6 gram zout per dag goed tolereren, maar de gemiddelde Nederlander eet ruim 1,5 keer zoveel en dan ontstaan er gezondheidsrisico’s”, vertelde voedingswetenschapper dr. Samefko Ludidi ons al eerder. “Van die 6 gram zout is 2,4 gram natrium, en dat is de boosdoener als het gaat om je gezondheid.”
        
>> Wat elke vrouw zou moeten weten over haar hart
               

Ga voor whole foods

Slechts 20 procent van al het zout dat je binnenkrijgt, voeg je zelf toe aan je eten. Het gros (80 procent) zit dus al in je eten, omdat het hier van nature voorkomt, maar meestal omdat het is toegevoegd als smaakmaker tijdens het productieproces. Brood, vlees, kaas en kant-en-klare kruidenmixen en sauzen, maar ook koekjes en gebak zijn voorbeelden van producten die rijk zijn aan toegevoegd zout. 
      
Door te koken met onbewerkt voedsel, kook je automatisch met minder zout omdat er geen (extra) zout aan toegevoegd is. Gelukkig hoef je heus niet altijd zout compleet te vermijden, want je lichaam heeft zout nodig om je zenuwstelsel en je spieren goed te laten functioneren.
      

Verse of gedroogde kruiden

We houden van zout omdat het je eten lekker laat smaken. Maar zout is niet de enige manier om je smaakpapillen aan te spreken. In plaats van keukenzout of een kant-en-klare kruidenmix (waar vaak veel zout in zit), kun je beter verse of gedroogde kruiden als smaakmaker gebruiken. Lees hieronder hoe je dat precies kunt doen.
      
>> 6 manieren om je eten op smaak te brengen zonder zout
        

Maak je eigen kruidenmix

Bij sommige producten is een kruidenmix nu eenmaal veel handiger dan verse kruiden. Maar ook die kruidenmix kun je dus zelf maken! Probeer bijvoorbeeld eens deze lekkere en snelle Mexicaanse kruidenmix:
3 theelepels knoflook
2 theelepels cayennepeper
2 theelepels komijn
2 theelepels oregano
1 theelepel paprikapoeder
Meng de kruiden goed en bewaar het in een gesloten pot op een droge, koele plek.
         

Check het voedingslabel

Soms heb je gewoon even geen tijd om alleen onbewerkt voedsel te eten. Check in dit geval de etiketten van je salade to go om de kans op een slimme keuze te vergroten. Regelmatig labels checken vergroot je kennis over producten die je voorheen zonder na te denken in je boodschappenmandje kieperde, en helpt je om minder zout binnen te krijgen.
      
>> 7 ‘gezonde’ foods die meer zout bevatten dan een zakje chips
       

Zout met kalium

“In je cellen hebben natrium en kalium een wisselwerking. Kalium werkt dan ook - in tegenstelling tot natrium - bloeddrukverlagend. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid van kalium is zo’n 3 tot 4,5 gram per dag”, legt dr. Ludidi uit. Er zijn verschillende soorten zout verkrijgbaar die extra kalium bevatten, waardoor je lichaam minder natrium opneemt. Een ‘gezondere’ versie van standaard keukenzout dus. 
      
Zo raadt emeritus hoogleraar voedingsleer Martijn Katan bijvoorbeeld ‘LoSalt’ aan (dat bevat het juiste gehalte aan kalium, plus 4 milligram jodium) of ‘Jozo Bewust’ (bevat ook de goede hoeveelheden kalium en jodium). Ook ‘Herbamare natriumarm kruidenzout' van A.Vogel is een verantwoorde keuze, doordat het relatief weinig natrium bevat.
     

Meer weten?

Als je meer wilt weten over zoutbewust eten, lees dan hier verder op de website van de Nierstichting. Door de Zoutmeter in te vullen, krijg je een beeld van hoeveel zout je binnenkrijgt en hoe goed je kennis over zout is. En als je ondertussen uitgelezen bent, maar tóch meer wil weten, kijk dan deze aflevering van ‘Broodje Gezond’ over zout.
      


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?
Voor wanneer je moeite hebt met gaan zitten na legday.
Met deze tips heb je geen last meer van (vr)eetbuiten.
Als je op een voedingsetiket kijkt, zie je dat bijna overal achter staat: % van de ADH. Moet je je hierdoor laten leiden?
Deze vitamine heeft veel fijne voordelen.