Denk je eraan om te stoppen met vlees eten, maar weet je niet zeker of je die hamburger kan laten staan? Mensen die vaak in een Big Mac bijten kunnen deze vlees cravings bevestigen. “Toch is meer dat ons lichaam weet dat rood vlees veel ijzer bevat, dan dat we echt hunkeren naar het vlees zelf’, zegt Isabel Smith, dokter en fitness expert. Zodra we leren dat de stoffen waar ons lichaam om vraagt ook in andere voedingsmiddelen zitten, zoals groene bladgroenten, hele granen en bonen, dan past ons lichaam zich daarop aan en neemt de hunkering naar vlees af.

Wij vroegen vega(n)s naar hun best bewaarde veggie geheimen die ervoor zorgen dat jij voor eeuwig afscheid kunt nemen van die grote, gele M.

1. Weet waarom je het doet

Als je het voor de dieren doet, zul je waarschijnlijk heel blij worden van vleesvervangers met een stevige bite, zoals seitan, om toch dat hamburgergevoel te beleven. Als je het om gezondheidsredenen doet, ben je misschien meer geïnteresseerd in voeding die een optimaal positief effect heeft op je lijf, zonder per se een vleesvervanger te willen. Karin Fabian, yoga lerares uit Boston, werd bijvoorbeeld vegetariër na het zien van de documentaire Food, Inc.:’Ik werd zo emotioneel van hoe de dieren worden behandeld in de vleesindustrie, dat ik letterlijk de volgende dag gestopt ben met vlees eten’, zegt ze. Als je weet waarom je het doet, dan sta je ook steviger achter hetgeen wát je doet.

2. Stop niet uit het niets

Hoewel het voor sommigen best kan werken, reageren de meeste mensen toch niet zo goed op grote veranderingen in één keer. De beste manier is dus, zeker als je veel vlees eet, om het langzaam uit je voedingspatroon te schrappen. ‘Begin één of twee keer per dag vlees te vervangen door tofu, seitan, tempé of falafel, en bouw dat vervolgens op als het goed gaat’, zegt Smith. Voordat je het door hebt, is je lijf gewend aan de plantaardige eiwitbronnen, zonder dat het gevoel hebt dat je jouw smaakpapillen tekort doet.

3. Wees voorbereid

Denk vooruit en eindig niet in een MacDrive omdat je vergeten bent je voor te bereiden. ‘Mijn favoriete snacks zijn kikkererwten, pompoenpitten en vega- eiwitshakes’, zegt Sara Schacht, consultant. ‘Als het echt niet anders kan en ik snak naar eiwitten ga ik langs de Starbucks en vraag ik of ze mijn plant based eiwitpoeder in een frappuccino willen doen. Heerlijk.’ Zorg dus dat je altijd wat gezonds en lekkers in je tas hebt, zodat je onderweg niet iets hoeft te eten wat je eigenlijk niet wilt.

4. Zoek leuke vega(n) restaurants

Het wordt een lastig verhaal als je in een hamburgertent een salade met tofu wilt bestellen, dus ga in de buurt eens op zoek naar leuke, plant based hotspots. ‘Ik heb een hele lijst in mijn telefoon van goede vegetarische restaurants, zodat ik altijd uit eten kan als ik daar zin in heb’, zegt Nora Belcher, student. ‘Heerlijk om ergens binnen te vallen waar je niet bang hoeft te zijn dat ze geen plantaardig voedsel op de kaart hebben! Uiteraard kan een restaurant altijd een salade maken, maar die salade is natuurlijk nog beter als hij wordt aangevuld met quinoa, freekeh, tempé of een linzenburger!’ Apps zoals Happy Cow helpen je om vegetarische en vegan restaurants te vinden over de hele wereld. Zo weet jij altijd en overal waar je terecht kunt.

5. Grijp niet alleen naar brood met kaas

Het is makkelijk om terug te vallen om comfort foods, zoals brood met kaas. ‘Toch is dat niet verstandig’, zegt April Jeminez, marketingmanager. ‘In het begin verving ik al mijn vlees op brood door kaas, maar voor ik het doorhad werd ik lusteloos, chagrijnig en zat er 5 kilo aan. Zodra ik besefte dat dit niet de manier was, werd ik creatiever en voegde ik meer groente, tempé en hummus toe aan mijn eetpatroon. Ik voelde me binnen een paar dagen al stukken beter’. Denk dus actief na over wat je allemaal voor gezonds op brood kan doen, maak zelf heerlijke groentespreads en ga eens in de zoveel tijd voor die eiwitrijke boterham met pindakaas.

6. Wees niet zuinig met kruiden en specerijen

‘Ik weet nog goed dat mijn moeder vroeger de broccoli dood kookte tot het zompig was en het daarna op smaak bracht met een klont roomboter. Daar wordt natuurlijk niemand vrolijk van’ zegt Rachele Pojednic, onderzoeker op Harvard. ‘Maar als je de groenten insmeert met plantaardige olie, kruiden en specerijen en ze daarna even roerbakt is het een ander verhaal. Je voedsel behoudt op die manier een bite en er gaan zo min mogelijk vitaminen verloren’, aldus Rachele. Als je van een gerookte smaak houdt kun je nog wat amandelen toevoegen of de grillstand van je oven eens proberen.

7. Gewoon volhouden

Het goede nieuws is: smaakvoorkeuren veranderen met de tijd, dus waarschijnlijk heb jij binnenkort een crave naar veggie nuggets in plaats van KFC. Maar uiteindelijk zul je toch altijd zelf achter je eigen keuzes moeten staan en bedenken waarom je er in de eerste plaats voor koos om vega(n) te worden. ‘Ik heb meerdere redenen’, zegt Foram Mehta, contentmanager. ‘Dus als ik het gevoel heb dat ik wil cheaten (wie heeft dat soms niet?) dan bedenk ik dat ik niet alleen vegan ben voor mezelf, maar ook voor de dieren en het milieu. Het gaat in het leven nu eenmaal niet alleen om mij’. Bye bye Big Mac!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?