Menukaarten barsten tegenwoordig van de plantaardige opties, Veganuary is in volle gang en steeds meer mensen stappen over op een veganistische lifestyle. Steeds vaker wordt veganisme omarmd, vanwege bepaalde principes, maar ook omdat sommigen zweren dat je afvalt als je de overstapt maakt naar vegan. Voedingspsychologen Diana van Dijken - Bonestroo en Lieveke Goossens geven antwoord.

Vegan als ideaal

Volgens Goossens kiezen mensen voor een veganistische lifestyle om diverse redenen, maar de vier belangrijkste zijn: een beter milieu, de medemens, tegengaan van dierenleed en de eigen gezondheid. 'Veganisme is niet alleen stoppen met dierlijke producten eten en drinken, maar vooral ook het nastreven van idealen. Als veganist ben je voor gelijke behandeling van dieren. Dieren hoeven niet gebruikt en gedood te worden voor eten of kleding.'

Is vegan eten gezond?

In het boek opgelepeld legt Hoogleraar Tim Spector uit dat de meeste mensen die veganistisch eten slanker zijn dan mensen die vlees of vis eten. Mensen die veganistisch gingen eten, vielen meer af dan mensen die calorieën tellen, zo bleek uit onderzoek. Maar let op: veel mensen houden deze manier van leven niet lang vol en komen daarna gewoon weer aan. De overstap maken naar een veganistisch leven, puur en alleen omdat je wil afvallen? Niet zo'n goed idee, dus.

Maar met een plantaardig voedingspatroon, gebaseerd op volwaardige en natuurlijke producten, is het wel makkelijker om een gezond gewicht te bereiken. 'Als vegan eet je vaak gezond. Je eet veel groenten en fruit. Verder kook je bijna niet uit pakjes of zakjes omdat daar vaak dierlijke producten in verwerkt zijn. Je moet dus veel zelf klaarmaken', vertelt Goossens. Naast dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt op een plant based voedingspatroon, ga je ook nog eens een hele dosis aan vezels naar binnen werken. En dat is weer heel fijn voor je darmen!

Hoewel lobbyorganisatie van de zuivelindustrie je anders laten denken, bevatten vleesvervangers en plantaardige producten meer voedingsstoffen dan dierlijke producten, blijkt uit een recente studie van de universiteit van Bath.

Bewust eten

Diana van Dijken - Bonestroo: 'Vegans letten überhaupt meer op etiketten. Dit komt omdat ze willen voorkomen dat ze iets dierlijks binnen krijgen. Daar word je automatisch een stuk bewuster van.' Volgens Goossens ga je als vegan ook op een hele andere manier koken: 'Wanneer je overstapt op een veganistische manier van eten komen er een hoop andere ingrediënten in je keukenkastje te staan. Je moet echt wennen aan de basisingrediënten.'

Let op je voedingsstoffen

Als je veganistisch wilt gaan eten is het wel belangrijk om goed in de gaten te houden dat je genoeg voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. In vlees, kaas en vis zitten ook belangrijke voedingsstoffen die lichaam nodig heeft. 'Je moet best veel verschillende groenten, noten en zaden eten om van alles voldoende binnen te krijgen. Op de vitaminen B loopt het vaak mis, maar ook calcium is iets waar je je in moet verdiepen', zegt Van Dijken - Bonestroo.

Geen quick fix

'Wanneer je je goed verdiept in een vegan lifestyle is het goed te doen om zonder extra pillen, alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Vegan is geen quick fix, je echt goed verdiepen in recepten en voedingswaarden is een must. Als je dat goed doet, is het goed te doen. Een gesprek met een gespecialiseerde diëtist is ook altijd goed om je voor te bereiden', zegt Goossens.