Ben jij een veganist, dan weet je ongetwijfeld hoeveel gerechten en baksels vol zitten met ingrediënten die je niet eet.
Dat maakt het soms wat lastig. En daarom hebben we zeven van de beste vegan hacks verzameld om je te helpen tijdens het bakken. Wat nou, ‘je kunt geen chocoladecake eten’?! Vanaf nu écht wel!
1. Gemalen chiazaad of lijnzaad + water = ei!
Klop gemalen chiazaad of lijnzaad door elkaar (verhouding 1:3 ongeveer) en laat 10-15 minuten staan. Gebruik zoals je een ei normaal gesproken zou gebruiken tijdens het bakken.
2. Verruil boter voor avocado
Het vetgehalte en textuur maken van een avocado een perfect alternatief voor boter in een recept.
3. Gebruik kikkererwtenvocht voor meringue
Ja, het klinkt misschien gek, maar gooi het vocht uit je blikje kikkererwten niet weg! Suggestie: klop het op met een beetje suiker en maak er merengue van!
Zo gebruik je het vocht waar je normaal gesproken eiwit gebruikt. Maar uhh, sorry. Heel gezond wordt het nu niet opeens.
4. Gebruik kokosmelk voor slagroom
Leeg een blikje kokosmelk in een bakje, laat een nacht in de koelkast staan en klop de volgende dag op voor een heerlijke bak slagroom.
5. Scrambled tofu is net zo lekker als scrambled eggs
Wil je een vegan alternatief voor een ontbijtgerecht met ei, probeer eens tofu scramble. Het (Engelse) recept van Thug Kitchen vind je hier.
6. Gebruik xanthaangom om een heerlijke latte koffie te maken
Je hebt maar 0.1% xanthan gum nodig voor je koffie. Dat is ongeveer 1 gram per liter. En voilà, je eigen Starbucks aan huis.7. Azijn maakt van iedere melk, karnemelk
Een klein scheutje azijn of appelazijn maakt van melk een heerlijke zuivelvrije karnemelk. Laat het even 10-15 minuten staan en je kunt er lekker American pancakes mee maken.
Heb jij nog handige vegan hacks? Laat het ons weten!