Skip to Content

3 x vegan recepten bomvol eiwitten

Veganistisch eten lastig en duur? Niet met deze fijne recepten!

Burger for vegetarians. Burger with falafel.pinterest
zeljkosantrac

Eet je niet vegetarisch of veganistisch, dan is er waarschijnlijk niemand geïnteresseerd in jouw eiwitinname. Maar zodra je laat weten dat je voor een leven zonder dierlijke producten kiest, is iedereen benieuwd hoe je aan je dagelijkse portie eiwitten komt. Gelukkig weet je hartstikke goed in welke producten je eiwitten kunt vinden, zoals in noten, bonen en peulvruchten. En laten deze nou allemaal verwerkt zijn in deze op en top eiwitrijke én veganistische recepten!

1

Frisse salade met quinoa

vegen-recepten-veel-eiwitten
Getty Images

Deze salade is lekker fris en luchtig en vol met eiwitten.

Quinoa is een van de meest eiwitrijke voedingsmiddelen die je kunt eten, daarnaast is het een compleet eiwit- wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat.

Ingrediënten voor één salade

150g gehakte romaine sla | 100g gekookte quinoa | 25g zwarte bonen | 25g mais | 25g gesneden yamboon |1 gesneden tomaat | ½ fijngesneden rode paprika | 2 el rode ui, in blokjes gesneden
| Optioneel: barbecue tempeh / plakjes avocado / pompoenpitten

Voor de dressing:

70g uitgelekte tofu | 25g fijngehakte verse koriander | 2 el verse limoensap | 1 tl gehakte knoflook | ½ tl mosterd | ½ tl ciderazijn | Snufje peper en zout

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten voor de salade in een kom. Meng de ingrediënten voor de dressing in een blender. Giet de dressing voer de salade en genieten maar!

2

Pasta met bonen en artisjokken

vegen-recepten-veel-eiwitten
Getty Images

Deze pasta is een heerlijk veganistisch recept en bevat al snel twintig gram eiwitten per portie. De edelgistvlokken zijn rijk aan vitamine B12, een vitamine die je snel te kort komt wanneer je een veganistische leefstijl hanteert.

Ingrediënten voor 4 personen

500g groene bonen | 400g pasta | 350g artisjokharten, gewassen en gesneden | 1 blik linzen | 2 preien, schoongemaakt en in stukjes gesneden | Sap van 1 citroen | ½ gele ui in blokjes gesneden | 1 teentje knoflook, in blokjes gesneden | ½ kopje edelgistvlokken | Zout en peper naar smaak | olijfolie |

Zo maak je het:

Verhit de olijfolie op matig vuur. Voeg de knoflook, ui en prei toe en bak het voor ongeveer 5 minuten. Voeg de artisjokken toe en bak ze ongeveer 3 minuten. Voeg de linzen, citroen en peper en zout toe. Zet het vuur lager en laat het ongeveer 5 tot 10 minuten sudderen. Kook de groene bonen en de pasta in een aparte pan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Mix de gekookte groene bonen door de pan met de andere groenten en voeg de edelgistvlokken toe. Giet de pasta af en meng alles door elkaar. Meng het citroensap erover en genieten maar!

3

Kikkererwten veggieburger

vegen-recepten-veel-eiwitten
Getty Images

Volgende keer dat je jezelf betrapt op de cravings naar patatjes en hamburgers, hoef je jezelf niet meer in te houden. Kies dan gewoon voor deze heerlijke vegan variant, die ook nog eens een stuk gezonder is!

Ingrediënten voor vier personen

Voor de tahinsaus:

200ml heet water | 120g tahin (sesamzaad plakken) | 3 el verse citroensap | Snufje zout | 2 fijngehakte teentjes knoflook |

Voor de kikkererwt hamburgers:

450g kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt | 2 fijngehakte rode uien | 40g gehakte verse peterselie | 1el verse citroensap | 1tl gemalen komijn | 1tl gemalen koriander | 1/2 tl zout | 2 teentjes knoflook, fijngehakt | 80g broodkruimels

De laatste details:

4 mini volkoren pita | Romaine sla | 1 tomaat, gesneden | 1 gesneden rode ui

Zo maak je het:

Voor de saus: combineer alle saus ingrediënten in een kom en klop het tot een gladde massa. Voor de burgers: combineert alle burger ingrediënten behalve de broodkruimels in een keukenmachine en meng tot een glad beslag. Kneed van het beslag vier gelijke burgers en dip ze in de broodkruimels. Verhit 2 theelepels olijfolie in een grote anti-aanbak koekenpan op middelhoog vuur. Leg de burgers in de pan en bak ze aan beide kanten voor 3 minuten tot ze bruin zijn. Voor de pita’s: vul elke pita met sla, tomaat, ui, en een burger. Besprenkel met tahin saus en smullen maar!

Lekker erbij: zoete aardappel patat

Ingrediënten voor vier personen:

4 zoete aardappels | 1el paprika poeder | 1tl zout | 1tl komijn |

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de zoete aardappels in verticale stroken. Besprenkel ze met de kruiden en bak ze voor ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven.

Meer van Women's Health
 
preview for Voeding - Dynamic

Alles over eiwitten

man roert in bak kwark

Is het ongezond om elke dag (veel) kwark te eten?

various kinds of vegan protein sources

Plantaardige eiwitten: top 20 producten

fresh healthy organic food for balanced diet on wooden table

Vergroot je eiwitinname met de eiwit-strategie!

een vrouw eet een appel na het sporter

Zitten er veel eiwitten in fruit?

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder