Je lichaam gebruikt vet als brandstof, bouwstof, bescherming en transportmiddel. Je lichaam kan vetten opslaan, als een energiereserve. Wanneer je lichaam energie nodig heeft, breekt het een vetmolecuul af, en zet het om in ATP. ATP is een energiebron voor je lichaam.

Vet is een bouwstof op verschillende gebieden, zoals hormonen en celwanden. Het beschermt je organen, doordat het schokken opvangt die je lichaam te verduren krijgt. Wanneer je veel te veel vet eet, kun je obesitas ontwikkelen, waardoor je weer diabetes of hart-en vaatziekten kunt krijgen. Te weinig vet betekent dat er te weinig bouwstof is voor de verschillende transporteurs, wat weer kan leiden tot minder energie. Ook krijg je het hierdoor sneller koud, en neemt je libido af. Dat is vast niet de bedoeling.

Vroeger dachten mensen dat harde vetten slechte vetten waren en vloeibare vetten goede vetten. Onderzoek heeft laten zien dat het niet zo zwart-wit is, maar iets ingewikkelder. Wat we in ieder geval kunnen zeggen, is dat natuurlijke vetten beter zijn dan kunstmatige vetten, en dan met name transvetten. Transvetten zijn vetten die oorspronkelijk toegevoegd werden aan voedingsmiddelen om ‘shelf life’ te verlengen (langer houdbaar te maken), en het product extra goed te laten smaken.

Transvetten maken je celwanden minder flexibel: stoffen kunnen minder goed in-en uit de cel. Dit is schadelijk voor je gezondheid en verhoogt de kans op hart-en vaatziekten. Het zit vooral in junkfood en andere producten die lang houdbaar moeten zijn: processed foods (bewerkt voedsel). Daarom kun je beter onbewerkt voedsel, oftewel whole foods eten en de inname van bewerkt voedsel beperken.

>> Deze vegan friendly producten bevatten verrassend veel eiwitten

Gelukkig zijn er dus ook goede vetten, namelijk: natuurlijke vetten. Dat betekent vetten van dierlijke (vlees, eieren en vis) of plantaardige oorsprong (avocado’s, noten en olijfolie). Er werd een tijdje gedacht dat je van vet dik werd, maar je komt alleen aan als je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt (de energiebalans). Je valt dan ook af wanneer je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt.

Het klinkt misschien gek, maar hoe meer vet je binnenkrijgt, hoe meer vet je lichaam gaat verbranden. Je lichaam is namelijk geprogrammeerd om koolhydraten als voornaamste energiebron te gebruiken, en om vet op te slaan. Wanneer je minder koolhydraten en meer vetten gaat eten, stimuleer je het lichaam om die vetten te verbranden. Om een lang verhaal kort te maken: wees niet bang voor vet!

>> Er bestaan drie verschillende soorten 'honger'

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?