Van sommige producten kun je nooit genoeg in je voorraadkastje hebben, dus gooi maar vol die boodschappenmand. Zéker als er ook nog eens fijne aanbiedingen zijn bij de supermarkt: inslaan die handel! Een bekend scenario? Dan is het ook vast weleens voorgekomen dat je er na een tijdje achterkwam dat je tóch net iets te enthousiast was: halve voorraad over de datum. Super zonde in elk opzicht.

Soms lijkt het lastig om te bepalen of je iets na de houdbaarheidsdatum nog veilig kunt eten of drinken, maar het valt best mee. Sommige producten bederven snel, zoals verse vis en vlees. Hier moet je ook niet mee gaan experimenteren: zo snel mogelijk opeten en als de houdbaarheidsdatum verstreken is, is het echt klaar. Maar er zijn ook producten die je na de THT-datum nog veilig kan nemen, zoals deze 8 bijvoorbeeld.

1. Pasta en rijst

En dan bedoelen we natuurlijk niet de verse variant uit de koeling, maar die uit het ‘gewone’ schap. Zeker als de verpakking ongeopend is of goed afgesloten kun je het een flinke tijd na de THT-datum nog eten. Kijk wel goed of er geen meelwormpjes in zitten. Als pasta- en rijstproducten te lang (en niet goed afgesloten) onaangeroerd in de kast staan kunt je er maar zo een 'bewegende rijstkorrel' in aantreffen.

2. Chocolade

Hoewel je over een wel hele stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig laagje op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.

3. Pindakaas, hagelslag, jam

Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte. Eet je jam met minder of geen toegevoegde suikers? Dan kan het iets eerder bederven. Bewaar het in de koelkast als je het geopend hebt, dan blijft het langer eetbaar.

4. Gesteriliseerde melk en vla

Houdbare melk is tot ongeveer 2 maanden na de THT-datum nog veilig te drinken, maar dan bedoelen we wel een ongeopende verpakking. Hetzelfde geldt voor houdbare vla en pudding.

5. Chips en koekjes

Omdat er zoveel zout in chips zit, blijft het wel een tijdje eetbaar na de houdbaarheidsdatum. Als je de zak al geopend hebt, kan het wel zijn dat de chips minder crispy wordt. Als je dat vervelend vindt, kun je beter kleine(re) zakjes kopen. Dit verhaal geldt trouwens ook voor koekjes: sluit ze goed af na het openen of doe ze in een koekblik. En dan moet je ze nou ook weer geen járen bewaren, want we weten allemaal hoe de koekjes en chipjes bij oma smaken.

6. Eieren

Bij eieren is de houdbaarheidsdatum wat lastiger in te schatten, maar toch is er een simpel trucje om te checken of hij nog goed is. Leg je ei in een glas koud water: als hij naar de bodem zakt, is het goed. Als een ei blijft drijven is hij niet meer veilig om te eten. Bovendien zegt de geur van een bedorven ei meer dan duizend woorden.

7. Mayonaise, ketchup, curry, mosterd

Tot ongeveer twee maanden na de THT-datum kun je deze producten nog gebruiken. Kijk (en ruik!) van tevoren natuurlijk altijd even of het nog goed is en bewaar na het openen in de koelkast.

8. Alcohol

Alcohol heeft een soort eeuwigdurende houdbaarheid. Of nou ja, het duurt jaren voordat het eventueel kan bederven. En zoals we weten zijn sommige alcoholische drankjes zelfs lekkerder als ze ouder worden, zoals kwaliteitswijn. Proost!

Sommige producten zijn een jaar tot jaren na de houdbaarheidsdatum nog goed! Denk aan suiker, zout, olijfolie, koffie, thee, honing, hard snoep en conserven in glas of blik (groenten, fruit, soep enz). Goed om te weten als je let op voedselverspilling.

Lees ook:

> Q&A: hoe lang zijn medicijnen houdbaar?

> 6 manieren om minder eten te verspillen

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?