Heb je last van een off-day op je werk? Er komt niets uit je vingers en je spanningsboog is zo kort als die van een goudvis. Dat kan weleens liggen aan wat je gegeten hebt. Je lunch en dat tussendoortje zijn van grotere invloed op je werkprestaties en productiviteit dan je misschien zou denken. Hoe zit dat precies? En hoe zorg je dat je wél de voedingsstoffen binnenkrijg die je brein nodig heeft om te rocken op je werk?

Brandstof

De voedingsstoffen die jij binnenkrijgt kunnen je cognitieve prestaties maken of breken. En dat is eigenlijk ook best logisch. “Net als een dure auto, werkt je brein het beste als het alleen maar premium brandstof krijgt. Het is misschien duurdere bezine, maar je kunt er wel meer kilometers mee rijden. Het eten van voedsel met veel vitamines, mineralen en antioxidanten, voedt de hersenen en beschermt het tegen oxidatieve stress - het ‘afval’ (vrije radicalen) dat wordt geproduceerd als het lichaam zuurstof verwerkt, wat de cellen kan beschadigen,” legt dr. Eva Selhub uit op Harvard Health Blog.

Glucose

En dan is er nóg een reden waarom eten onze productiviteit beïnvloed. “Bijna alles wat we eten, wordt door ons lichaam omgezet in glucose, wat energie oplevert dat je brein nodig heeft om gefocust te blijven. Wanneer je weinig glucose binnenkrijgt, wordt het lastiger om gefocust te blijven en dwalen je gedachten veel sneller af,” zegt Eva. Dat verklaart dus waarom het zo moeilijk is om je te concentreren op een lege maag. Maar er zit een addertje onder het gras: “Niet alle voedingsmiddelen worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Sommige voedingsmiddelen, zoals witte pasta, wit brood, ontbijtgranen en frisdrank, geven hun glucose snel af, wat leidt tot een uitspatting van energie gevolgd door een dip.” Dit effect van voeding op je productiviteit is niet helemaal waar je op zich te wachten als je een deadline te halen hebt, tientallen mailtjes moet beantwoorden en scherp je meeting in wilt gaan.

Voeding met effect

Je hersenen voeden met brandstof waar je lekker veel kilometers mee kunt maken, begint bij het maken van de juiste keuzes. Onderzoek toont aan dat je gezondere keuzes maakt als het op eten aankomt als je dat ver van te voren doet in plaats van op het moment zelf. Je kunt je eetbeslissingen dus het best maken vóórdat je honger krijgt.

Maar wat moet je dan precies eten? Gómez-Pinilla, een professor aan de UCLA, analyseerde meer dan 160 studies over het effect van voedsel op de hersenen. Hij publiceerde zijn analyse in het tijdschrift Nature Reviews Neuroscience en het laat zien dat Omega-3 vetzuren - in bijvoorbeeld zalm, walnoten en kiwi's - het geheugen verbeteren en helpen tegen psychische problemen zoals depressie, stemmingswisselingen, schizofrenie en dementie. Let bij Omega-3 vetzuren wel op dat het in verhouding staat met de inname van Omega-6 meervoudige vetzuren. Eerder onderzoek liet namelijk zien dat we in de Westerse wereld vaak een tekort aan Omega-3 vetzuren hebben, terwijl daar een teveel aan Omega-6 meervoudige vetzuren (afkomstig uit onder andere vlees) tegenover staat. Hetzelfde artikel zegt dat de verhoudingen vroeger 1:1 was, waar het tegenwoordig 20:1 is. Een uitgebalanceerde Omega-6 / Omega-3 verhouding zou 1-2:1 (een tot twee eenheden tegenover een eenheid) zijn. Is dit niet in balans? Dan wordt de kans op het risico van onder andere diabetes vergroot.

Ander onderzoek gepubliceerd in de Britse Journal of Health Psychology wijst uit dat het eten van groenten en fruit goed is voor de hersenen. De onderzoekers concludeerden dat groente en fruit bepaalde voedingsstoffen bevatten die de aanmaak van dopamine stimuleren, een stofje dat een grote rol speelt bij nieuwsgierigheid, motivatie en betrokkenheid.

Probeer dus te kiezen voor een voedzame lunch, gezonde tussendoortjes en veel groente en fruit en je kunt afscheid nemen van die vervelende off-days!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?