Veganist of vegetariër worden? Dit moét je weten

Nutrition


Restaurants met steeds meer (of zelfs alleen) veganistische maaltijden op de menukaart, supermarkten die naast de schappen met vissticks ook groenteburgers hebben liggen en celebrities die zweren bij een vegan dieet: veganistisch eten lijkt steeds populairder te worden. 

Beyoncé en Jay-Z raken niet uitgepraat over de voordelen van hun vegan dieet, enook Ellen DeGeneres en Natalie Portman verruilen dierlijke producten voor veganistische maaltijden. Maar niet alleen Hollywood laat het stukje biefstuk liggen. Volgens trendwatcher Lieke Lamb zijn we in Nederland ook minder vlees gaan eten in de loop der jaren. ‘Vermeldde je vroeger nog bij een barbecue dat er ook vegetarische hapjes waren, tegenwoordig geef je aan dat er nog ook “echt” vlees te vinden is op de barbecue’, aldus Lamb.
 
 >> Minder vlees eten een trend geworden in NL?

 
 
MAAR WAAROM ZOUDEN WE DEZE BRONNEN VAN EIWITTEN MOETEN LATEN STAAN?
Vlees, vis, eieren, maar ook zuivelproducten zoals kwark zijn belangrijke eiwitbronnen. Door het afslaan van dierlijke producten kun je mogelijk wat minder voedingsstoffen binnenkrijgen, dus het is van belang hier goed op te letten. De belangrijkste hiervan zijn eiwit, ijzer, vitamine B12 en Omega 3. Zo meldt Personal Body Plan-coach Jonathan Klaassen op Doormeal.com: ‘Bij te weinig eiwit wordt spiermassa afgebroken, bij te weinig vitamine B12 kan het centraal zenuwstelsel niet goed functioneren en omega 3 vetzuren zijn weer hard nodig voor een goed werkende hart’. Veganistisch eten zónder een tekort aan voedingsstoffen te krijgen, kan dus een uitdaging zijn.
 
 
VERVANGERS
Volgens Tessa Moorman, diëtiste en foodblogger voor The Green Happiness, zijn dierlijke producten lang niet de enige voedingsmiddelen waar veel eiwitten in zitten: ‘Er zijn steeds meer plantaardige producten te vinden die prima als vleesvervanger kunnen dienen.
 
Tessa is zelf al bijna twee jaar veganist. Een proces wat heel geleidelijk ging: ‘Ik heb de beslissing niet van de ene op de andere dag genomen. Tijdens mijn opleiding (Voeding & Diëtiek en orthomoleculaire geneeskunde) leerde ik meer over de gezondheidseffecten van het eten van vlees. Beetje bij beetje begon ik steeds meer dierlijke producten te laten staan.’
 
Inmiddels krijgt Tessa regelmatig cliënten over de vloer die minder vlees willen eten. ‘Ik raad ze dan meestal aan om de hoeveelheid dierlijke producten geleidelijk af te bouwen. Sla een stukje vlees bij het avondeten over, of eet als ontbijt een fruitsalade in plaats van yoghurt.‘
 
Hoewel trendwatcher Lieke Lamb voorspelt dat we in de toekomst nog zeker wel (meer?) vlees zullen eten, ziet Tessa vooral veel voordelen van een veganistische leefstijl. ‘Het enige nadeel is dat je in het begin even moet wennen aan een ander eetpatroon, maar in principe kun je alle belangrijke voedingsstoffen uit je (veganistische) voeding halen. Daar hoef je geen supplementen voor te slikken.’ 
   

The Green Happiness

  
  
Lees hier wat de voordelen van veganfood zijn volgens Tessa:
 
ETEN WORDT SNELLER VERTEERD
‘Hoe zwaarder je maaltijd is, hoe langer het duurt voordat het eten verteerd wordt. Plantaardige producten zijn vaak lichter en daarom makkelijker om te verteren. Hierdoor heb je ook minder snel last van een opgeblazen gevoel in je buik.’
 
JE LICHAAM KRIJGT MINDER AFVALSTOFFEN BINNEN…
‘Er worden veel chemicaliën in vleesproducten gestopt, hierdoor kun je veel afvalstoffen binnen krijgen, waardoor je lever en nieren het zwaar kunnen krijgen. Fruit en groenten zorgen er daarentegen juist voor dat de afvalstoffen beter worden afgevoerd.
 
… EN STRESSHORMONEN 
‘Diverse onderzoeken tonen aan dat wij stresshormonen binnenkrijgen die het dier aanmaakte vlak voordat hij geslacht werd. Dieren voelen aan in wat voor situatie zij verkeren, dus als zij geplaatst worden in krappe hokken kunnen ze meer stresshormonen aanmaken. Door het eten van deze vleesproducten kun je deze hormonen  binnenkrijgen. Hierdoor kun je zelf ook een nerveus gevoel krijgen.’
 
HET ETEN IS LANGER HOUDBAAR
‘Veganistische maaltijden vind ik makkelijk te maken en omdat er geen dierlijke producten in zitten, blijven ze vaak ook nog eens langer houdbaar. Ideaal dus als je thuiskomt na een lange dag werken en snel, maar healthy wil eten.’ Kijk voor meer veganistische recepten op de blog van Tessa Moorman en Merel von Carlsburg.
 
 
 Lees ook:
>> Gezonde vegan speculaas
 
>> Consumentenbond neemt voedselverpakkingen in de zeik
  
>> Vega recept: gevulde courgettes en tomaten-bulgur salade
 
 

Bronnen
Wetenschappelijke onderzoeken over het effect van (dierlijke)eiwitten op onze gezondheid:
- C. Campbell, TM Campbell. The China Study. The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted. BenBella Books, Dallas. 2006.
- Dr. Douglas N. Graham. The 80/10/10 Diet. Balancing Your Health, Your Weight, and Your Life, One Luscious Bite at a time. FoodnSport Press, Key Largo. 2010.
- TV Madhavan, C Gopalan. The effect of dietary protein on carcinogenesis of aflatoxin. Arch. Path. 85 (1968): 133-137.
-TC Campbell, J Chen. ‘Diet and chronic degenerative diseases: a summary of results from an ecologic study in rural China.’ In: NJ Temple, P Burkitt. Western diseases: their dietary prevention and reversibility. Pp.67-118. Totowa, NJ: Humana Press, 1994.

Wat vaker plantaardig eten is een prima streven. En Ellen Hoog bewijst het: plantaardige eiwitten gaan heel goed samen met een gezonde levensstijl!
Plus tips hoe je dit zo effectief mogelijk kunt aanpakken.
De goddelijke pesto maakt dit frisse en eiwitrijke recept helemaal af.
Inspiratie nodig voor een gezond eetpatroon? Of wil je ook sterker worden? Dan komen deze tips goed van pas.