Het is precies twee uur en 36 minuten geleden dat je voor het laatst gegeten hebt. Dat weet je, want je let op de klok. Dat doe je altijd, onbewust misschien zelfs. Cravings zijn voor jou net zo gewoon als douchen en tandenpoetsen. Je maag is een bodemloze put. Een tweede ontbijt is geen uitzondering maar regel. ‘Hangry’ is echt en een dagelijkse bedreiging.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Pamela Peeke, wetenschapper en tevens auteur van The Hunger Fix geeft hier de meest voorkomende redenen waarom sommigen overduidelijk meer en vaker honger hebben.

1. Je hebt een snel metabolisme

Sommige vrouwen zijn zo geboren. (Thank you, genen!) Anderen hebben knetterhard gewerkt aan spieropbouw en zorgen op die manier voor een vrolijk metabolisme. Des te sneller je metabolisme, des te meer brandstof heb je nodig.

Volgens een onderzoek van de University of Vermont heeft ongeveer 32% van de mensen een metabolisme dat 8% afwijkt (sneller of trager) van het gemiddelde. Val jij onder de snelheidsduivels, dan kan dat 100 tot 400 extra verbrande calorieën per dag betekenen. Dat is misschien niet zoveel als je had gehoopt, maar verklaart wel dat tweede bord lasagne.

2. Je eet veel geraffineerde producten

Verwerkte foods – zoals witbrood, koekjes en zelfs saladedressings – gooien je bloedsuikerspiegel omhoog, crashen weer, en laten je achter met een nog hongeriger gevoel dan je daarvoor al had. Onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Obesity,toonde aan dat foods met een hoog vet- en suikergehalte niet goed samengaan met de humeur-regulerende chemicaliën in je hersenen. Dit kan leiden tot symptomen van depressie en overeten.

Geraffineerde suikers, omdat ze zo’n grote invloed hebben op de hersenen, zijn de grootste reden dat mensen de hele dag het gevoel hebben dat ze honger hebben. Kortom: probeer de hoeveelheid toegevoegde suikers te beperken door kant-en-klare producten te skippen en altijd voor volkoren varianten te gaan.

3. Je hormonen zijn verstrooid

PMS vraagt wat van je lijf, maar een hormonale disbalans kan helemaal een grote impact hebben, zo ook op je hongergevoel, de hele maand door.

Hyperthyreoïdie, een aandoening waarbij er een teveel aan schildklierhormoon in het bloed aanwezig is, is de meest voorkomende oorzaak voor constante honger. Dit komt vaak door de Ziekte van Graves. Je lichaam verbrandt energie dan sneller dan zou moeten.
Hypoglykemie, een verschijnsel waarbij je een lage bloedsuikerspiegel of een sterk schommelende bloedsuikerspiegel hebt, en diabetes kunnen ook zorgen voor hongerpieken. Als je het idee hebt dat iets van bovengenoemde wellicht voor jou geldt is het verstandig even met een arts te praten.

4. Je haalt 'honger' en 'trek' door elkaar

Sorry, dit komt misschien even rauw op je dak, maar sommige vrouwen die altijd honger hebben, willen eigenlijk gewoon constant eten. Honger is soms niets meer dan een psychologische drive waarbij je denkt aan iets eten en het dan ook gelijk wilt hebben. Ga eens goed bij jezelf na of je bij een volgende crave wel daadwerkelijk 'honger' hebt, of dat het eigenlijk 'trek' is.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?