Zeewier is in opkomst. Het plopt door heel Nederland als paddenstoelen uit de grond. Steeds vaker zie je dit ingrediënt terugkomen in healthy recepten. En waarom? Omdat het je eten zo'n lekker kleurtje geeft? Misschien een beetje, maar vooral omdat het strak staat van de gezondheidsvoordelen.

1. Goed voor je spijsvertering

Wetenschappers van de University of Newcastle upon Tyne vonden de stof alginaat in bruin zeewier. Deze stof zorgt ervoor dat maagslijm wordt versterkt. Het maagslijm beschermt je maagwand. Ook zorgt deze stof ervoor dat je vertering vertraagd wordt, waardoor je langer een vol gevoel hebt en daarbij is zeewier hoog in vezels wat je spijsvertering ook een handje helpt.

2. Hoog in voedingswaarden, laag in calorieën

Volgens een onderzoek van het British Journal of Nutrition bevat zeewier veel vitamine B, calcium, jodium en magnesium. Ook goede info: een portie van 100 gram bevat slechts 43 calorieën.

3. Smaakt goed bij andere gezonde ingrediënten

Die sterke smaak van zeewier is niet op elk moment, in elke combinatie een even goed idee. Die smaak van droge zeewier is erg sterk. Maar het combineert wel fantastisch met je favo gezonde recepten. Zo zit zeewier vaak verwerkt in sushi (hoi hoi hoi!), is het heerlijk met tofu, in misosoep komen de glibberige slierten zeewier je tegemoet drijven en is het lekker de combineren in een salades, in groente stoofpotjes en met rozijnen. Er wordt ook vermoed dat zeewier één van de ingrediënten van de Japanse keuken is die de vrouwen zo slank houdt.

>> Recept: Japanse zeewiersalade met knapperige tofu

4. Je kunt het overal voor gebruiken

In het Caribisch gebied en Ierland zijn dranken en soepen op basis van zeewier heel normaal. Vaak worden ze gedronken na een ziekte. Volgens Greg Lampert, directeur van de kruidencursus aan College of Integrated Chinese Medicine helpt zeewier slijm in je lichaam te verminderen en soepeler te maken. Ook helpt het bij plassen en vermindert het zwellingen, zegt hij tegen The Guardian.

5. Goed voor het milieu

Naast dat zeewier heerlijk te combineren is het met allerlei gerechten, schijnt het ook goed te zijn voor het milieu. Zeewier wordt de groente van de toekomst genoemd, maar wordt ook gebruikt als eco-vleesvervanger. Daar zijn The Dutch Weed Burger en Seawharma heerlijke voorbeelden van. Zeewier is makkelijk te telen en er komt bijna geen vervuiling aan te pas. Niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de rest van de wereld!

>> Is een broodje zeewiershoarma de nieuwe hit?

Bron: The Guardian