‘Kimchi? Wat is dat?’ We horen het je al denken Kimchi is een (zowel Noord-als Zuid) Koreaans gerecht, dat gemaakt wordt van gefermenteerde groenten. Het is zelfs zo’n populair en cultureel belangrijk ingrediënt, dat het gebombardeerd is tot Korea’s nationale gerecht. De Amerikaans-Koreaanse Alex Kim Boyce leerde het bereiden van Kimchi van zijn moeder, en vond het hoog tijd dat Nederlanders dit gezonde gerecht ook kunnen proeven. Daarom kun je het proeven bij meerdere restaurants in Amsterdam, en heeft hij zijn eigen kimchi merk opgezet: Oh Na Mi.

Melkzuur

‘Oh Na Mi’ betekent kimchi in het Koreaans. Er zijn verschillende manieren om kimchi te maken, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: “De basis ligt bij de toevoeging van melkzuur. Allereerst worden de groenten in het zout gezet, daardoor creëer je het optimale klimaat voor de bacteriën. Ook ingrediënten zoals knoflook, gember en prei dragen bij aan het fermentatieproces”, vertelt Alex.

Probiotica

Kimchi wordt gezien als probioticum omdat het ‘goede’, levende bacteriën bevat. Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, zijn er wel sterke aanwijzingen dat probiotica gezond zouden zijn voor je darmflora. Alex: “Mijn persoonlijke ervaring is dat sinds ik dagelijks kimchi eet (sinds 2 jaar) vanwege mijn onderneming, ik bijna nooit meer last heb van maagproblemen of een opgeblazen gevoel. Daarbij moet ik wel vermelden dat ik sinds een aantal maanden ook minder alcohol drink en vaker sport, dat kan er ook mee te maken hebben.”

Onderzoek laat zien dat het dagelijks eten van kimchi een positief effect heeft op je bloedsuikerspiegel, en het bijgerecht is door meerdere Amerikaanse gezondheidsmagazines uitgeroepen tot één van de meest gezonde ingrediënten. Dit komt omdat het veel vitamines, vezels en antioxidanten bevat, en weinig vet of cholesterol. Het lijkt alsof een groot deel van de wereld ervan overtuigd is. Nu Europa nog!

“Daarom draag ik nu al mijn tijd op aan het zelf produceren van kimchi, en mensen ermee kennis te laten maken door middel van Oh Na Mi”, zegt Alex. Op de vraag wat zijn favoriete kimchi gerecht is, antwoordt hij lachend: “Kimchi kun je met zoveel combineren. De makkelijkste manier is waarschijnlijk in een broodje, tosti of salade. Maar de meeste Koreanen maak je heel blij met dit simpele gerecht: rijst, sojasaus, sesamolie, kimchi en een gebakken eitje. Ik kan nog wel even doorgaan met opsommen van combinaties, maar de beste manier om erachter te komen hoe je kimchi het lekkerst kunt eten, is door het zelf te proberen!” Ben je nieuwsgierig geworden? Oh Na Mi kimchi wordt momenteel ook verkocht bij Marqt.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?