We kieperen ze enthousiast door onze smoothies en mengen ze vastberaden door het ontbijt: libido-verhogende, energie boostende, vet verbrandende superpoeders – we noemen maca, moringa, spirulina, you name it. Het spul wordt bejubeld als olifantenpad naar een betere gezondheid. Terecht? Of weet de wetenschap wel beter? We namen de boel onder de loep. We schreven eerder over maca. Vandaag aan zet: spirulina.

De hype

Spirulina is een alg, een eencellige blauwgroene micro-alg, om wat preciezer te zijn. Ze floreert in zowel zoet als zout water en ze zit bommetjevol eiwitten en vitamine B. Vanwege die eigenschappen een reuzepopulaire dame.

De wetenschap

"Spirulina bestaat voor pak hem beet zestig procent uit proteïne," aldus professor Paul Thornalley, die een onderzoek leidt naar functionele voedingsmiddelen (voedingsmiddelen waaraan een bestanddeel is toegevoegd of juist verwijderd om de gezondheidswaarde ervan te verbeteren, red.) aan de Universiteit van Warwick. "Door NASA werd spirulina voorgesteld als primaire voeding voor tijdens langdurige ruimtemissies, dus, ja, spirulina heeft zeker iets in de melk te brokkelen." Ze biedt voorts een uitgebreid aanbod aminozuren, waaronder L-fenylalanine en tyrosine (beide hulpverleners bij het onder controle houden van je eetlust). Een studie in het Journal of Food Science Technologyondervond dat mensen die dagelijks een spirulinasupplement namen, een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verloren.

Het vonnis

"Een proteïn met alle essentiele aminozuren is je beste vriend voor na het sporten, zoveel is duidelijk," aldus diëtist Nichola Whitehead. "Je hebt zo’n 20 gram nodig voor spierherstel. Een scoop voorziet maar voor de helft aan die proteïnebehoefte trouwens, dus gooi spirulina vooral in de mix met hennep, of kieper een handje amandelen in je smoothie of shake.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?