Plantaardige olie is feitelijk olie afkomstig uit geperste zaden of vruchten zoals - de bekendste versie - olijven maar ook hazelnoten, avocado of koolzaad. De meeste versies bevatten veel onverzadigd vet en worden dus gezien als een gezondere optie dan (room)boter. Toch zijn er een veel verschillen tussen de diverse oliën en deze nemen we vandaag onder de spreekwoordelijke loep.

Waarom moet je dagelijks olie gebruiken?

Hoe we eten, ons leven indelen en de manier waarop we ons voedsel verwerken is nogal veranderd in de laatste honderd jaar. Er wordt gezegd dat dit gevolgen heeft voor de hoeveelheid omega-3 dat we binnen krijgen (te weinig) en de hoeveelheid omega-6 (te veel). Dan zijn er ook nog de omega-9 vetten, deze zijn goed voor je cholesterol. Plantaardige oliën kunnen een fijne aanvulling zijn op je voedingspatroon om ervoor te zorgen dat je genoeg van deze omega’s binnenkrijgt.

Kokosolie

Kokosolie is een ontzettend fijne olie om te gebruiken in heel veel gerechten, je kunt ermee bakken, koken of in rauwe taartjes gebruiken.

Druivenpitolie

Deze olie is dankzij de vele verzadigde vetten een prima goedje om mee te bakken of zelfs frituren. Echter bevat het meer omega 6- dan omega 3-vetzuren maar is het wel rijk aan tocoferolen – de bouwstoffen van vitamine E. Wil je jezelf daar te goed aan doen, moet je er alleen niet mee gaan bakken.

Arganolie

Een heerlijke olie die ook vaak in beautyproducten wordt verwerkt. De smaak is vergelijkbaar met die van amandelen en hazelnoten en is niet geschikt om mee te bakken. Het liefst gebruik je het in salades, pasta of couscous. De olie is rijk aan omega-6 maar ook aan omega-9 en dat is fijn want die krijgen we over het algemeen te weinig binnen!

Rijstolie

Rijstolie is heel veelzijdig te gebruiken en een goede bron van antioxidanten, aminozuren, mineralen en vitaminen. Door de zachte smaak voornamelijk fijn in sauzen en dressings. De meeste Japanse restaurants gebruiken rijstolie om tempura mee te frituren maar je kunt er zelfs mee los op frietjes en kip.

Sojaolie

Sojaolie is de meest geconsumeerde plantaardige olie wereldwijd. Door de lage prijs wordt ook deze olie vaak in beautyproducten gebruikt. Je kunt dit goedje zowel warm als koud eten, het zit boordevol omega-3 en je vindt het vooral veel terug in mayonaises en broodspreads als kipkerriesalade.

Koolzaadolie

Deze olie wordt gewonnen uit de zaden van koolzaad en heeft een hoog gehalte aan erucazuur en glucosinolaat wat de meeste koolzaadolies niet geschikt maakt om mee te koken of überhaupt te eten. Er zijn speciale oliën die zo ontwikkeld zijn dat ze weinig van van deze stoffen bevatten maar dat is dus wel uitkijken geblazen! Als je zo’n versie hebt gevonden, dan heb je wel een goudmijntje aan omega 3 en vitamine E in je handen. Gebruik je het om te bakken of koken, verwarm het dan maximaal één keer.

Olijfolie

Natuurlijk één van de bekendste huis- tuin- en keukenoliën die iedereen in het keukenkastje moet hebben.

Zonnebloemolie

Een veelal goedkoop te verkrijgen olie met veel omega 6 – waar we dus over het algemeen al genoeg van binnenkrijgen. Daarnaast moet er een chemische bewerking worden toegepast om deze olie te maken – het is niet eenvoudig te persen uit zonnebloempitten zoals bij andere oliën wel het geval is. Kortom: dit is dus niet één van onze favoriete oliën om te gebruiken, maar als je ‘m in huis hebt, gebruik het dan vooral in salades en rauwkost.

Notenolie

Kies voor vierge notenolie, daarin zijn de werkzame voedingsstoffen het best behouden. Notenolie is ideaal in salades maar ook bijvoorbeeld gebak – al moet je het dan wel goed in de koelkast bewaren en niet te lang wachten met opeten. Fijn als je je dagelijkse inname van omega-3 vetten wilt verhogen. Klein nadeel: notenolie is vaak nogal duur.

Tarwekiemolie

Puur te gebruiken als (koude) smaakmaker. Het heeft nogal een heftige smaak en wordt daarom vaak gebruikt in combinatie met andere oliën. Deze vriend is relatief rijk aan vitamine E en er gaan fabeltjes rond dat het helpt met je vruchtbaarheid te verhogen. Helaas bederft de olie snel door oxidatie en is het redelijk duur.

Hazelnootolie

Een heerlijke olie om te combineren met pasta maar ook vis, avocado of als vervanger in taarten en cakes. Fijn: dit gouden siroopje is rijk aan vitamine E, omega 9 (yes!) en kan gebruikt worden om te bakken en braden. Maar liever eet je ‘m koud om de smaak goed te behouden.

Arachideolie

Een perfecte olie om mee te frituren – je kunt het tot zeven keer opnieuw verhitten. Moet je wel de olie even filteren en de frituurpan goed afsluiten. De smaak is redelijk mild en daarom ook niet echt lekker in salades. Bovendien bevat de olie meer omega 6 dan omega 3 dus er zijn betere varianten op de markt.

Maiskiemolie

Een prima optie om mee te bakken en braden – niet frituren want het kan tot 170 graden worden verhit. De smaak wordt ondanks het bakken meestal goed behouden en de olie is rijk aan vitamine E – maar helaas ook veel omega 6.

Conclusie: er is geen één ‘beste olie’. Het hangt helemaal af van welke voedingsstoffen je het best kunt gebruiken en wat je ermee wilt doen of waar je het in wilt gebruiken. Probeer en combineer!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?