9 redenen om vaker asperges te eten

Nutrition


Dit zijn de gezonde eigenschappen van asperges.

De asperges liggen weer volop in de schappen en naast dat ze verrukkelijk zijn, is het stiekem ook een superfood van jewelste. De gezondsheidsvoordelen liegen er niet om, dus de volgende redenen zullen je vast overtuigen om vaker asperges te eten:
 
>> De interessantste weetjes over asperges
  

1. Asperges bevatten veel voedingsstoffen

Asperges bevatten weinig calorieën, maar des te meer voedingsstoffen. In het tabel hieronder, samengesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, zie je een overzicht met de verschillen in voedingswaarden van rauwe en gekookte asperges. Kook ze niet te lang om de voedingsstoffen zo goed mogelijk te behouden.
  

Voedingswaarden Rauw Gekookt
KJ 82 75
Kcal 19 18
Eiwit 1 g 1 g
Koolhydraten 3.0 g 3.0 g
Vitamine C 30 mg 10 mg
Calcium 20 mg 20 mg
Vezels 1.7 g 0,9 g
Vitamine E 1.2 mg 1.2 mg
Vitamine K 41,6 μg 50,6 μg

      
2. Asperges zijn goed voor de urinewegen

Asperges bevatten een hoog gehalte asparagine - een aminozuur dat helpt bij de afbraak van gifstoffen in je lichaam. Daarnaast zorgt het eten van asperges dat overtollig vocht en zout beter worden weggespoeld. Hierdoor is de kans kleiner dat er bacteriën achterblijven en voorkom je een urineweginfectie.
   

3. Asperges zitten vol met antioxidanten

Asperges zitten vol met antioxidanten, zoals bijvoorbeeld glutathion, een ontgiftende antioxidant die je lichaam helpt bij het bestrijden van vrije radicalen. 
  

4. Asperges geven je humeur een boost

Is je vrolijke humeur na een lange dag werken ver te zoeken, dan zijn asperges perfect voor het avondeten. Asperges geven je humeur namelijk een oppepper dankzij de aanwezige vitamine B6 en foliumzuur. Asperges bevatten daarnaast ook een flinke dosis vitamine E, die geslachtshormonen stimuleren. De ideale combi voor een gezellige avond…
 
>> Asperges benedict

  

5. Asperges helpen tegen een kater    

Heb je gister net iets meer wijn gedronken dan je op dit moment zou wensen, dan doe je er verstandig aan een ontbijtje te maken met asperges. Een onderzoek gepubliceerd in the Journal of Food Science ontdekte dat de mineralen en aminozuren in asperges je kater kunnen verlichten. Daarnaast beschermen ze je levercellen tegen de gifstoffen van alcohol.
    

6. Asperges kunnen een opgeblazen gevoel voorkomen

Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel, dan kan het eten van asperges uitkomst bieden. Asperges zitten namelijk vol met prebiotica (onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels) die je spijsvertering bevorderen en het opstapelen van gassen in je buik voorkomen. In combinatie met de vezels zijn asperges een cadeautje voor je darmen.

        
7. Asperges zijn rijk aan foliumzuur

Foliumzuur is essentieel voor vrouwen die zwanger proberen te worden en voor zwangere vrouwen. Tijdens een onderzoek gepubliceerd in PLoS Medicine werden twee groepen zwangere vrouwen (in totaal bijna 35.000) onderzocht. De vrouwen die genoeg foliumzuur binnenkregen hadden 50 procent minder kans op een vroeggeboorte dan de vrouwen die en tekort aan foliumzuur hadden.Vier asperges bevatten maar liefst 22 procent van je dagelijkse hoeveelheid foliumzuur.

   
8. Asperges zitten vol met vitamine K

Net als veel andere groene bladgroenten bevatten asperges veel vitamine K, een vitamine die veel mensen tekortkomen. Vitamine K zorgt voor gezonde botten en een goede bloedstolling. Er wordt vaak gedacht dat alleen calcium belangrijk is voor gezonde botten, maar vitamine K is net zo belangrijk. Vitamine K zorgt namelijk voor een beter opname van calcium.  

     
9. Asperges verhogen je libido

De hoge gehaltes kalium en calcium in asperges zorgen voor een goede hormoonproductie. Deze mineralen hebben invloed op je geslachtshormonen en daardoor ook op je libido. Daarnaast zorgt de vitamine E voor een goede bloedtoevoer naar je geslachtsdelen. Misschien een idee om asperges te serveren tijdens je volgende dinnerdate?
 
>> 6 gezonde en lekkere recepten met asperges
    


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?
Voor wanneer je moeite hebt met gaan zitten na legday.
Met deze tips heb je geen last meer van (vr)eetbuiten.
Als je op een voedingsetiket kijkt, zie je dat bijna overal achter staat: % van de ADH. Moet je je hierdoor laten leiden?
Deze vitamine heeft veel fijne voordelen.