Minder zout? Super gezond? Denk je lekker bezig te zijn door minder zout te eten, komen wij weer met nieuwe inzichten. Want dat we massaal te veel zout eten, mag je misschien best met een korreltje zout nemen. Ook de experts voeren er best wat discussie over. Wat vooral een belangrijk geweten is, is waar je dat zout dan wel in vindt. We praten je bij.

Eten we dan te weinig zout?

Het teveel aan zout met een korreltje zout nemen? Als we het boek The salt fix van de Amerikaanse cardioloog Dinicolantonio zouden moeten geloven, zouden we die stelling met een flink pak zout mogen nemen. Hij houdt een vurig pleidooi tegen zoutbeperking, omdat het niet werkt en mogelijk zelfs slecht is voor onze gezondheid. Hij vindt zelfs dat we best méér zout kunnen eten.

...of toch niet?

Sophie Luderer, diëtist in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en gespecialiseerd in nieraandoeningen, geeft in het Women’s Health magazine aan dat er wel een kans bestaat dat je een tekort hebt aan zout. Ze legt ook uit dat het dan vooral gaat om mensen die ‘clean eten’ en geen kant-en-klaar-producten eten, veel sporten en geen zout toevoegen tijdens het koken. Vooral bij sporten tijdens warm weer kun je een zouttekort krijgen. Zij kunnen wel wat zoutaanvulling gebruiken.

In welke voeding zit zout?

Hoezo krijg je sneller te weinig zout binnen als je clean eet? “De meeste zoutwinst haal je als je de kant-en-klaarproducten en vleeswaren mindert.”, zegt Luderer. Ze legt namelijk uit dat je 80 procent van je zoutinname uit kant-en-klaar-producten, vlees, snacks, sauzen, Cup-a-Soup, noodles, salami, rauwe ham of pizza’s krijgt. Luderer weet ons zelfs te vertellen dat één diepvriespizza quatro formaggi alleen al meer dan 6 gram zout bevat. Dat betekent dat één diepvriespizza quatro formaggi je al helpt aan je maximaal dagelijks aanbevolen dosis zout. Ook als je minder brood eet krijg je minder zout binnen. Maar ook minder jodium, want in broodzout zit jodium. Je moet er dan wel voor zorgen dat je die jodium op een andere manier binnenkrijgt, is haar advies.

Het is dus echt wel chapeau om zelf te koken, clean te eten, minder vaak voor vlees te kiezen, niet zomaar allerhande kant-en-klaar-producten uit de schappen trekt, maar weet wel dat er dan ook voedingsstoffen zijn waarvan je minder tot je neemt, die je wel degelijk nodig hebt.

Maar welke richtlijn moeten we nu aanhouden?

In hoeverre je die hele zout-tax met een korreltje zout kunt nemen? Luderer leert ons: ‘Onze nieren zijn zó bijzonder. Het zijn de filters van je lichaam en per uur stroomt er wel 60 liter bloed doorheen. Ze zijn onmisbaar. Als je veel zout eet, houdt je lichaam vocht vast en gaat daardoor je bloeddruk omhoog. Dan stroomt al dat bloed dus met extra druk door je nieren. Op de lange duur ontstaan er beschadigingen en slijtage. Dat wil je niet. Overigens geldt niet voor iedereen dat je bloeddruk stijgt door zout. De ene persoon is veel “zoutgevoeliger” dan de andere, dat is genetisch bepaald.’ Die aanbevolen 6 gram zout per dag is volgens haar een prima hoeveelheid.

Waarom je dan voor JoZo zout zou moeten gaan en beter niet voor Himalayazout lees je in het uitgebreide artikel in het magazine. Of lees het hele artikel op Blendle.

Bron: Karine Hoenderdos

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?