Duurzaam leven is belangrijk. Denk aan korter douchen en minder dierlijke producten (of geen natuurlijk!) eten om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar ook de mode-industrie is een grote vervuiler. Zo waren de kleding- en schoenenindustrie samen in 2018 goed voor 8 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dus, wanneer je op zoek bent naar een nieuwe sportbeha, yoga outfit of een paar hardloopschoenen, check dan eerst of je een duurzame optie kunt vinden. Kost iets meer, maar dan heb je én duurzame kleding van kwaliteit, en draag je je steentje bij aan een gezonde(re) planeet.

Duurzame sportkleding merken

Duurzame sportkleding is vaak wat duurder, dan heb je wel sportkleding van kwaliteit, en draag je je steentje bij aan een gezonde(re) planeet. Ook moet je soms iets langer zoeken voor duurzame sportkleding, maar dat word je steeds makkelijker gemaakt door stichtingen, keurmerken en checklists - die kijken meestal ook naar andere belangrijke voorwaarden, zoals het naleven van mensenrechten en eerlijke beloning voor medewerkers door een merk. Is op zoek gaan naar duurzame sportkleding de eventuele extra moeite waard? Altijd.

1. Odlo

Voor de derde keer op rij is Odlo door de Fair Wear Foundation uitgeroepen tot leader op het gebied van duurzaamheid en arbeidsvoorwaarden voor werknemers. De onafhankelijke non-profitorganisatie doet jaarlijks een ‘Brand Check Performance’ om te kijken welke kledingmerken zich inzetten voor hun werknemers en het milieu. Het Zwitserse bedrijf maakt zich al sinds dag één (70 jaar geleden) sterk voor een betere wereld door zowel hun sociale als environmental footprint heel serieus te nemen - onder andere met duurzame sportkleding.

2. ARMEDANGELS

Voor duurzame sportkleding ben je bij het Duitse ARMEDANGELS aan 't juiste adrs. Dit merk alleen met duurzame producten, zoals polyester gemaakt van gerecycled plastic, biologische katoen en biologisch linnen. Daarnaast gebruiken ze wol die komt van schapen waarbij de vreselijke ‘mulesing’ techniek níet wordt toegepast. Bij deze methode wordt namelijk - zonder pijnbestrijding - de huid rond de staart van het schaap verwijderd, zodat vliegen er geen eitjes kunnen leggen. Verder maken ze ook fijne truien van de cellulose uit hout, dat een vezel oplevert die ‘voelt als zijde, luchtig is als linnen en je warm houdt als wol’. Need we say more?

3. Stella McCartney voor Adidas

Dit vegetarische merk gebruikt geen leer, en werkt met een speciale cashmere soort om duurzame (sport)kleding te maken. Dit ‘gegenereerde’ cashmere wordt gemaakt allemaal restjes cashmere uit Italiaanse kledingfabrieken, waardoor de impact op het milieu 92 procent minder is. Stella werkt ook met partners als de Sustainable Fibre Alliance en de Wildlife Conservation Society. Zo proberen ze bijvoorbeeld de verwoestijning van het gebied in Mongolië waar de cashmere schapen grazen terug te draaien.

4. Röhnisch

Mooie duurzame sportkleding maken voor vrouwen is niet de enige manier waarop dit Zweedse familiebedrijf - dat gerund wordt door vrouwen - vrouwen empowert. In samenwerking met stichting Hand in Hand helpt Röhnisch vrouwen in Indiase dorpjes om te ondernemen, door ze business trainingen en microkredieten te geven. Op deze manier worden de leefomstandigheden voor iedereen beter, omdat hun kinderen niet meer hoeven te werken. Verder gebruiken ze een membraan dat biologisch afbreekbaar is om hun duurzame sportkleding wind-en waterdicht te maken, en werken ze zoveel mogelijk met gerecyclede materialen.

5. Fillippa K

Voor hun duurzame sportkleding maakt Fillippa K gebruik van gerecyclede materialen, met als doel om in 2030 volledig duurzaam te zijn. Zo zijn de labels in de kleding ook grijs, want je doet je trui sneller weg als je ziet dat een wit label verwassen is. Zelfs de ritsen, knopen en de draden waarmee kledingstukken aan elkaar genaaid worden zijn bij dit Zweedse bedrijf gerecycled.

Je wordt gestimuleerd om je kleding lang te gebruiken (elk kledingstuk heeft 10 jaar garantie) en oude kleding op nieuwe manieren te dragen. Volgens hun campagne ‘Not That Complicated’ heb je eigenlijk ook maar 7 kledingstukken nodig. In totaal. En dan te bedenken dat er onlangs nog een studie werd gepubliceerd waaruit bleek dat Nederlanders gemiddeld 173 kledingstukken per persoon hebben.

6. Iron Roots

Het Nederlandse Iron Roots richt zich voornamelijk op duurzame sportkleding, al hebben ze ook nog wel wat andere artikelen in hun kast hangen. De duurzame sportkleding is plastic-vrij, en gemaakt van hennep en eucalyptus. Niet alleen duurzaam, maar zit ook fantastisch. Dus, ben je op zoek naar duurzame - vegan - sportkleding? Zoek niet verder.

7. Threads For Thought

Het Amerikaanse koppel Leigh Ivan en Eric Fleet was het na hun afstuderen erover eens dat er niet genoeg duurzame sportkleding op de markt is, en dus begonnen ze hun eigen merk. Ze werken met biologisch katoen en maken kleding van gerecycled polyester uit plastic. En dat is niet het enige dat ze recyclen: 80 procent van het water in hun fabriek in China wordt hergebruikt.

8. STARSEEDS

Tijdens een rondreis door Azië kwamen de oprichters van dit Oost-Europese bedrijf erachter dat niet iedereen op onze planeet de vrijheid heeft om zelf te kiezen wat voor werk je wilt doen. Zo werd STARSEEDS geboren, een kledingmerk dat respect voor anderen en onze planeet hoog in het vaandel heeft staan. De duurzame sportkleding wordt gemaakt van biokatoen, bamboe en ramie (brandnetelachtige plant). De sportkleding is gemaakt met als doel dat het lekker zit, dus de labels zijn zacht en de naden licht. Want wie zich lekker in zijn kleding voelt, voelt zich goed!

Duurzame sportkleding
duurzame sportkleding van adidas
Adidas

SHOP

Adidas//Hearst Owned
odlo sportbh
Odlo
ODLO//Hearst Owned
yogabroek
Iloveyoga

SHOP

Iloveyoga//Hearst Owned
handdoek
Iron Roots
Iron Roots//Hearst Owned

9. Urban Goddess

It’s all in the name: dit Amsterdamse merk maakt hippe kleding waarmee jij na je yogales meteen door kunt naar je volgende afspraak. De vrolijke prints zijn geïnspireerd op het ‘lekker drukke’ stadsleven, maar op een eerlijke en betaalbare manier. Ze werken alleen met stoffen die GOTS (Global Organic Textile Standard)-gecertificeerd zijn.

Dat betekent dat de stoffen gemaakt zijn zonder gevaar voor de werknemers, en dat er geen kinderarbeid aan te pas is gekomen. Het productieproces is vriendelijk op het gebied van afvalproductie en energieverbruik. Zo komt de fijne duurzame sportkleding uit Azië en Europa op je deurmat terecht, en kun jij ermee shinen op je yogamat!

10. I Love Yoga

Tijdens haar allereerste les was oprichtster Margreet Oranje - van der Heide meteen verkocht: haar passie ligt bij yoga. Vrijwel meteen begon ze aan een opleiding tot yoga teacher, en viel het haar op dat ze geen Nederlandse yogakleding kon vinden die ze leuk vond. Daarom combineert ze nu yoga met haar andere passie: mode.

Op Iloveyoga verkoopt ze een hoop duurzame sportkleding, waaronder haar eigen merk Nadi. De meeste leggings die je in de webshop vindt zijn gemaakt van gerecycled plastic. Aangezien plastic biologisch onafbreekbaar is, is dit een mooie manier om plastic een tweede leven te geven.

11. LaDress

De filosofie van LaDress is dat je je favo jurk, of sportkleding, nooit hoeft te vervangen. Omdat de kleding een hoge kwaliteit heeft, en omdat dat duurzaam is. Daarom zoeken ze naar de ultieme balans tussen tijdloosheid, comfort en duurzaamheid. Ze proberen constant deze factoren nóg beter te maken, bijvoorbeeld door met milieuvriendelijke Italiaanse jersey lycra te werken. Daarnaast is het productiecyclus zuinig in energie, afval en vervuiling, en steunen ze de ‘Because I’m a Girl’-campagne van Plan Nederland. Dit programma geeft meisjes in ontwikkelingslanden een betere toekomst doordat ze naar school mogen.

Omdat plastic niet afbreekbaar is, bestaat al het plastic dat ooit geproduceerd is nog steeds. Hierdoor sterven zowel in de oceaan als op het land veel dieren (let op: beelden kunnen verontrustend zijn). Hoe meer plastic we hergebruiken, hoe beter! Zo wil Adidas samen met Parley voorkomen dat plastic überhaupt in de oceaan terecht komt, door er sportkleding van te maken.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?