Een dag heeft 24 uur, dat is voor niemand iets nieuws. Afvallen in 20 minuten is ook niet iets nieuws zolang je het maar structureel vier of vijf keer per week doet. Als je erover nadenkt: een dag heeft dus 72 momenten om zo’n training uit te voeren. Dat moet jou ook lukken! Wat voor training hebben we het dan over? HIIT: High Intensity Interval Training. Wil je afvallen zonder uren op de loopband door te brengen? Een HIIT workout is dé manier om in korte tijd vet te verbranden. Enige vereiste? Vlammen!

Waarom een HIIT workout?

Dat vindt ook personal trainer Marc Udo, die ons zal voorzien van een HIIT workout om vet te verbranden. Want een HIIT workout is veel effectiever als je wilt afvallen dan bijvoorbeeld hardlopen of fietsen. Met een HIIT-workout verbrand je nou eenmaal meer vet en bouw je veel sneller conditie, spier-uithoudingsvermogen en explosiviteit op.

Een HIIT is er voor om je prestaties zowel op gebied van cardio als kracht te verbeteren en is zeer effectief voor vetverbranding en een verhoogde stofwisseling tot ver na de workout. Hoe fijn is dat? Ben je klaar met trainen blijf je lekker door verbranden. Win-win. En heb je geen tijd of zin om je lichaam naar de gym te slepen? Dan hebben we hier een 15-minuten HIIT-workout die je thuis kunt doen.

Voordelen van een HIIT workout

  • Duurt niet langer dan een half uur (incl. warming-up en cooling down)
  • Je verbrandt vet én kweekt spieren
  • Beginner of gevorderd: het kan op elk niveau
  • Je kunt het overal uitvoeren
  • Je traint je uithoudingsvermogen
  • Je voelt je onoverwinnelijk (als je eenmaal gedoucht hebt)

HIIT training = vet verbranden!

Een HIIT training bestaat uit een deel knallen en een deel rusten. Personal trainer Marc Udo: 'Ik vind het zelf altijd lekker om in minuten te werken, bijvoorbeeld 4 x 1 minuut x 5 = 20min. Hierbij pak ik 4 verschillende oefeningen, zoals jump lunges, burpees en jumpquats. 30 seconden knallen, 30 seconden rust of 40 seconden knallen en 20 seconden rust. Dit ligt aan het niveau waar je mee begint. Sport je niet veel? begin dan met 30 seconden knallen en 60-90 seconden rust. Ben je een Olympisch kampioen in alles? Leg de lat dan lekker hoog! Bijvoorbeeld 5 x 30 seconden aaneengesloten en na 2,5 minuut, minimaal 1 minuut rust. Doe dit vier tot vijf keer per week en je zult zien dat alles strakker zal worden op je lichaam.'

De-ik-neem-hem-overal-mee-naartoe-exercise

Wat heb ik nodig? Marc: 'Een telefoon met een timer, zoals een tabata app, en een ruimte waar je dit kan uitvoeren - dat kan dus letterlijk overal! Park, hotel, lobby van het hotel, lege kamer op kantoor of lekker in de gym. Laatste essentiële bestandsdelen: een dosis energie en doorzettingsvermogen.' Te weinig energie? Hier zijn 9 eetbare energieboosters.

En welke oefeningen doe je dan, en hoe? Marc: 'Qua gewichten gebruik je je eigen lichaam. Oefeningen als mountain climbers, knieheffen, burpees, push-ups, lunges, jump squats, sprintjes, jumping jacks of een boksloop zijn top. Mix it up! Er zijn genoeg variaties te maken.' Concreet voorbeeld nodig? Na deze intense HIIT-workout van maar 4 oefeningen druip je van het zweet.

Afvallen van HIIT training

Door een HIIT training kun afvallen: je geeft je vetverbranding een enorme trap op zijn staart. Hierdoor blijft je lichaam langer op hoge toeren draaien dan na een hardloopsessie. Hoe intenser de HIIT, hoe effectiever de afterburn zal zijn. Zo maak je gebruik van het 'afterburn'-effect na het sporten. Bij deze: alvast succes met het vlammen tijdens je HIIT workout!

    Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?