Het is je vast al bekend dat je door stress(hormonen) vet kunt vasthouden. Maar er zijn ook manieren waarop stress je behoorlijk afremt in je training, en die niet bepaald fijn zijn voor je gezondheid.

Postuur

Volgens de wetenschap van het PRI (Postural Restoration Institute) is een verkeerd postuur - als gevolg van stress - factor numero uno die jou tegenhoudt. Hierdoor kun je namelijk oefeningen minder goed en minder makkelijk uitvoeren, waardoor je meer kans hebt op blessures. Het kan negatief je longcapaciteit beïnvloeden, wat ervoor kan zorgen dat er signalen naar je hersenen worden gestuurd die op hetzelfde gebied werken als angst en slaap.

>> 6 manieren waarop stress met je lijf knoeit

Luke Worthington staat aan het roer van de afdeling Trainer Education and Development van de Londense sportschoolketen Third Space. Hij is ervan overtuigd dat 'Niemand helemaal symmetrisch is en perfecte postuur heeft, maar wanneer je begrijpt hoe je lichaam werkt, je kunt voorkomen dat je ‘patronen’ gaat vormen. Dat wil zeggen dat je zo gewend raakt aan de manier waarop je iets doet, dat je het niet meer op een andere manier kunt. Als je jezelf een beweging verkeerd aanleert, kan dat tot blessures leiden.' Klassieke voorbeelden van klachten van iemand die geen optimaal postuur heeft door verschil tussen de linker-en de rechterzijde, zijn gespannen hamstrings en pijn in de onderrug.

Ademhaling

Een volle agenda betekent een hoop stressoren (factoren die je stress opleveren), waardoor je adrenaline level stijgt. Dit heeft invloed op je ademhaling, want zonder dat je het doorhebt ga je hierdoor oppervlakkiger ademhalen. Je ademt niet meer volledig uit.

'Ademhaling heeft invloed op je postuur, welzijn en hoe je pijn ervaart. Hierdoor creëer je een vicieuze cirkel: doordat je stress ervaart, haal je niet goed adem, waardoor je stresslevel weer minder goed omlaag kan gaan. Hierdoor maak je sneller krampachtige bewegingen', legt Worthington uit.

Volgens neurowetenschapper Robert K Cooper reflecteert dit in je fysieke prestaties (lees: je workout). Als je gebrekkig ademhaalt, krijgen de mitochondriën in je cellen niet genoeg zuurstof, waardoor ze niet genoeg energie kunnen produceren. Het heeft ook invloed op je (mentale) gezondheid, omdat wanneer stress levels constant hoog zijn en je sympathisch zenuwstelsel aangesproken wordt. Dat zorgt ervoor dat je hartslag en je bloeddruk hoger zijn.

>> Relax: 4 ademhalingsoefeningen

What to do

Het moge duidelijk zijn dat een vicieuze cirkel van stress niet iets is waar je om staat te springen, en dat het zowel je gezondheid als je trainingen geen goed doet. Voorkomen dat je hierin belandt, of zorgen dat je eruit komt doe je natuurlijk door stress te verminderen. Dit kun je bereiken door bewuste momenten van rust in te plannen, net zoals je je afspraken inplant.

Dat wil niet zeggen dat je een uur naar buiten moet gaan zitten kijken, want alle kleine beetjes helpen mee. Loop een blokje om, ga mediteren, hardlopen, of doe een ademhalingsoefening om je sympathisch zenuwstelsel even een break te geven. Je hoofd en je hart zullen je dankbaar zijn, waardoor je er weer vol voor kunt gaan in de sportschool.

Kwamen klachten als ‘pijn in de onderrug’ bekend voor, of heb je andere onverklaarbare pijntjes? Laat je dan eens onderzoeken door een manueel therapeut of een osteopaat en bespaar jezelf verwaarloosde klachten op latere leeftijd. Ondertussen kun je kleine momentjes (een trein die vertraging heeft, of langzaam internet) bewust gebruiken als mini-pauze, of voor een ademhalingsoefening. En... adem uit.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?