Uit onderzoek is gebleken dat 9 van de 10 diëten falen, maar dat dit er niet toe leidt dat we er dan maar mee stoppen. Sterker nog: sommige mensen jojoën liever, dan dat ze helemaal niet diëten.

Wetenschappers vergelijken het met de tandarts: als je na 6 maanden op controle gaat en ze vinden plak op je gebit, dan wordt dit verwijderd. Als je vervolgens na een half jaar weer terugkomt en ze opnieuw plak vinden, betekent het niet dat de vorige behandeling een faal was. Ze verwijderen het gewoon opnieuw en geven wellicht wat tips. Zo gaat het ook met afvallen. Het is geen geheim dat dit op de lange termijn natuurlijk niet goed is. Extreem on-off diëten kan serieus schadelijk zijn voor je gezondheid en het metabolisme behoorlijk verpesten. Met deze drie tips voorkom je het jojo-effect en werk je naar een gezonder en meer gebalanceerd eetpatroon.

1. Weet wat je eet

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is zo belangrijk. Experts raden aan om bij te houden wat, wanneer en waarom je eet. Op deze manier kun je slechte eetgewoontes die een automatisme zijn geworden veel beter herkennen. Daarnaast schept het een helder beeld van je voedingspatroon en leer je meer mindful eten. Schrijf alles op of noteer het in een app.

2. Doorbreek het patroon

Om oude patronen te doorbreken, is het belangrijk dat je iets heel anders gaat doen dan dat je gewend was. Stel dat je na je werk thuiskomt en normaal gesproken linea recta naar de koelkast loopt om te kijken of er nog wat lekkers is... in plaats daarvan skip je dit bewust en ga je een stuk wandelen, douchen, of je moeder bellen. Zet ook niet meteen de TV aan: volgens onderzoek van de Yale University zorgen foodcommercials ervoor dat je automatisch meer gaat snacken. Als je dit een tijdje volhoudt reset je als het ware jouw systeem en worden je nieuwe gewoontes de norm.

3. Denk ‘anders’ over voeding

Ben jij je ervan bewust hoe je denkt over voeding? Volgens experts heeft jouw food attitude alles te maken met het wel of niet jojoën. Dus in plaats van ‘whaahh, wat ziet die cake er lekker uit’ denk je meer aan je doelen. ‘Die cake ziet er wellicht oké uit, maar als ik het niét neem, is dat gezonder, beter voor mijn figuur en voel ik me dus prettiger.’ Of je kunt er ook voor kiezen zélf een gezonde te bakken, zoals deze chocoladecake bijvoorbeeld. Als je elke drie weken zorgt voor een verandering in je food attitude, zorgt dat volgens onderzoeken voor het beste resultaat op lange termijn én minder kans op jojoën!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?