Helpt appelazijn bij een urineweginfectie?

Health


Of… gewoon niet?

Als het aankomt op urineweginfecties, zijn we ze liever kwijt dan rijk. Het is namelijk allesbehalve prettig. En dus ben je in staat om een hoop te doen om het branden te stoppen. Een van die remedies die wordt aangeraden, is appelazijn. Maar helpt het echt, of is het een mythe? 
  
>> Water met citroen: moet je daar een dagelijks ding van maken?
    

Urineweginfectie

Nog even: wat is precies een urineweginfectie? Een urineweginfectie is een infectie veroorzaakt door bacteriën in een deel van je urinewegen, waaronder je blaas, nieren en urethra, volgens het National Institute of Diabetes and Digestive  and Kidney Diseases (NIDDK). Urineweginfecties komen bizar vaak voor. Ten minste 40 tot 60 procent van de vrouwen ontwikkelt een urineweginfectie in haar leven, volgens de NIDDK - de meeste daarvan zijn blaasontstekingen, de meest voorkomende vorm van een urineweginfectie. Symptomen van zo’n infectie? Een constante drang om te plassen, een branderig gevoel wanneer je daadwerkelijk plast, alleen in staat om een ​​klein beetje per keer te plassen, roze of bloed plassen en bekkenpijn. Onbehandeld kan een infectie uiteindelijk een nierinfectie worden, wat erg pijnlijk kan zijn en tot verdere gezondheidsproblemen kan leiden.
  
>> De beste nummers van 2018 voor in je sportplaylist 
    

Appelazijn

Maar appelazijn, dus. Even vooropgesteld: het is dus niet de bedoeling om appelazijn direct te gebruiken op je flamoes. Nee, je drinkt het. Verdunt. En dat is eigenlijk helemaal niet zo’n gek idee, appelazijn bevat namelijk azijnzuur, waarvan wordt gedacht dat het infectie-veroorzakende bacteriën vermindert. In wezen drinken mensen het, in de hoop dat, wanneer ze plassen, hun urine zuurder is en uiteindelijk elke infectie zal verwijderen.
     
Maar eh, dit wordt absoluut niet ondersteund door welke wetenschap dan ook, zegt Christine Greves, M.D., een gecertificeerde gynaecoloog in het Winnie Palmer Ziekenhuis voor vrouwen en baby's. 'Je kunt een urineweginfectie niet genezen met appelazijn,' zegt ze. Uit een studie uit 2018 in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports bleek wel dat appelazijn de groei van E.coli (een van de belangrijkste bacteriën die urineweginfecties veroorzaakt) kan remmen, maar deze bevindingen waren gebaseerd op onderzoek in petrischalen, niet op onderzoek in mensen. De studie heeft dus niet aangetoond dat appelazijn een urineweginfectie kan genezen.
    
>> 5 verrassende foods die goed zijn voor je darmen
    

Wat dan wel?

Welnu, wat moet je dan doen met een urineweginfectie? Als je vermoedt dat je een urineweginfectie hebt, experimenteer dan niet met appelazijn om te zien of het iets doet. Bel in plaats daarvan zo snel mogelijk je huisarts. Dan is de kans groot dat je antibiotica voorgeschreven krijgt en snel weer de oude bent. 
    


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?
Met deze tips voor een betere stoelgang houd jij je darmen fit!
Als je liever omvalt in de tram dan die paal vast te houden. 
Door deze simpele aanpassingen blijft jouw gewicht forever steady.
Zo loop jij volgende keer met een zen-gevoel die veel te kleine lift in.
Edmée (31) heeft al zes jaar lang elke nacht minstens drie aanvallen.