Een kater? Ja, die voel je vaak pas later .... Vast herkenbaar na een nét iets te gezellig avondje: last van hoofdpijn, vermoeidheid of misselijkheid? De echte prijs van alcohol betaal je de volgende dag. Katers kunnen ontzettend vervelend zijn en vooral lang aanhouden. Afhankelijk van de persoon en de hoeveelheid alcohol kun je één tot twee dagen last houden van je kater. Je lichaam moet alle alcohol verteren en dat is nogal een klus. Om beter te begrijpen hoe je kunt dealen met je kater, hebben wij voor jou de ideale tips. Handig om achter de hand te hebben, als de kater die ene keer toch net weer iets te intens is.

Ondersteun je lever

Jammer maar helaas: er zijn geen middelen die je kater sneller doen verdwijnen. Alcohol legt namelijk veel druk op de lever, dit is wat je voelt als 'aanslag' voor je lijf. Een voor de hand liggende oplossing is een paracetamol als ontbijt. Je hoofd vindt een paracetamol misschien wel prima, maar je lever liever niet. De paracetamol moet namelijk ook afgebroken worden door de lever. Je kunt je lever ondersteunen door goed te zorgen voor je immuunsysteem en de juiste voeding te eten. Zo zijn mineralen uit groenten en fruit heel goed voor de lever. Voornamelijk alles wat bitter smaakt, wordt de lever blij van. Denk aan broccoli, spruitjes, koolsoorten en bloedsinaasappel.

Lage suikerspiegel

Je kunt je door je kater nogal moe voelen. Dit kan te maken hebben met een lage bloedsuikerspiegel. Ook kun je last hebben van aanhoudende misselijkheid. Vaak heeft dit te maken met een geïrriteerde maag-en darmslijvliezen. Hierdoor kun je je extra prikkelbaar, vermoeid en zwak voelen. Alcohol beïnvloedt de suikerhuishouding in je bloed, wat invloed heeft op je energie. Door een goede maaltijd welke zowel koolhydraten, eiwitten als onverzadigde vetten bevat, houd je de bloedsuikerspiegel stabiel en zal je energie toenemen. Grote kans dat na een goede maaltijd, ook de misselijkheid afneemt.

Kater hoofdpijn

Een kater kun je dus helaas niet helemaal voorkomen, maar je kunt wél voorzorgsmaatregelen treffen. Bijvoorbeeld door tussen de wijntjes door af en toe een glas water te drinken, kun je de hoofdpijn een stapje voor zijn. Alcohol zorgt namelijk voor dehydratie. Je kent het misschien wel: dat je na een paar drankjes om het kwartier naar de wc rent om te plassen en je daarbij de hele avond een enorme dorst blijft hebben - waardoor je drankjes blijft bestellen? Water hydrateert en voorkomt dat je uitdroogt: waardoor de hoofdpijn minder heftig zal zijn. Handig is dus om tijdens het drinken van alcohol, water te blijven drinken. En al helemaal voordat je naar bed gaat: drink een flink glas water. Kokoswater is ook een goede optie, dit bevat meer mineralen vergeleken met water.

De kater komt later

Ieder mens heeft voldoende nachtrust nodig. Je mag dan misschien - als je wat gedronken hebt - wel als een blok in slaap vallen, dit betekent helaas niet dat je kwaliteit van slaap goed is. Met alcohol op slaap je namelijk minder diep en word je vaker wakker. Hoe meer je drinkt, hoe slechter je slaapt waardoor je kater nóg groter is de volgende dag. Een goede kwaliteit slaap is juist nodig om je roes uit te slapen. Hoewel je daar soms, bijvoorbeeld als je moet werken, bizar weinig aan kunt doen. Ben je een moeilijke slaper, houd er dan rekening mee dat alcohol invloed heeft op de kwaliteit van je slaap.

Kater ontbijt

Flinke trek, na een avondje stappen? Je lichaam wil de alcohol zo snel mogelijk uit je lichaam krijgen en werkt daar hard voor. Er gaan dus veel energie naar het verwerken van alcohol. Ook gaat hierdoor je bloedsuikerspiegel en dus je energie omlaag. Een lage bloedsuikerspiegel zorgt voor een 'trek' gevoel, waardoor jij zin krijgt in eten. Vul je 'katerontbijt' daarom tactisch in en zorg voor voldoende voedingsstoffen. Je lichaam heeft vitaminen en mineralen uit koolhydraten, vetten en eiwitten nodig voor bruikbare energie. Dit katerontbijt is vitaminerijk en geeft je een stevige bodem.

Kater boodschap

In alcohol zit ethanol en dat zorgt ervoor dat je spijsvertering sneller gaat werken. Hierdoor kan de druk, zodra je wakker bent, om naar de wc te gaan hoog zijn. Ethanol beïnvloed ook de werking van de dikke darm, waardoor de dikke darm minder tijd heeft 'vocht' uit de ontlasting te halen - met als gevolg waterige ontlasting.

Kater oppepper

Helaas is het een mythe dat het alcoholpercentage in je lijf minder wordt door te sporten. Het afbreek proces van alcohol kun je helaas niet versnellen. Wel kan bewegen helpen als oppepper, net als een (koude) douche of een kop koffie. Om sneller van je kater af te komen, kun je het beste je bed uitkomen en de frisse lucht opzoeken. Eerst een (koude) douche nemen, een goed ontbijt eten en vervolgens met een kop koffie naar buiten stappen, helpt echt om niet in de 'katerdip' te blijven hangen.

Wie van dat glaasje alcohol houdt, moet soms dus op de blaren zitten. Vooral als je het bont hebt gemaakt. Hoe perfect het plan ook leek, de volgende ochtend/dag kan soms best pittig zijn! Zorg voor voldoende hydratatie, eet de juiste voeding en blijf niet hangen in je bed. Ga naar buiten en haal een frisse neus. Zo bevecht je de kater en zul je er minder lang last van houden.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?