Hoe herken je Borderline?

Love & Life


Dit zijn de symptomen.

Borderline persoonlijkheidsstoornis, of tegenwoordig ook wel emotieregulatiestoornis genoemd, is een psychiatrische stoornis. Het is vaak voor het eerst zichtbaar bij 18- en 25-jarigen: een fase in je leven met grote veranderingen op het gebied van relaties, werk en leefomgeving. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter natuurlijk. Borderline is tegenwoordig redelijk goed te behandelen en je kunt er goed mee (leren) leven.
 
>> Hoe herken je een narcist?

  
Hoe ontstaat het?

De meeste onderzoekers geloven dat Borderline ontstaat door een combinatie van wat je hebt meegemaakt en je genen. PTTS (Post traumatische stress stoornis) kan bijvoorbeeld een factor zijn voor het ontwikkelen van Borderline. Maar ook een instabiele gezinssituatie, emotionele verwaarlozing of een pestverleden kunnen factoren zijn die bijdragen aan het ontstaan van de stoornis. Het ligt eigenlijk nooit aan één factor.

  
Hoe herken je borderline?

In het handboek van psychiatrische stoornissen, de DSM-5 staan negen kenmerken. Voor de diagnose borderline moet iemand aan vijf criteria voldoen.

 
1. Verlatingsangst

Iemand met Borderline probeert vaak koste wat kost te voorkomen dat iemand hem of haar in de steek laat.

 
2. Instabiele relaties

Er ontstaat vaak een patroon van instabiele en intense relaties, waarbij de ander heel erg wordt geïdealiseerd of juist gekleineerd. Hun liefde gaat intens diep, maar ze hebben ook veel bevestiging nodig.
 

3. Negatief zelfbeeld of identiteitsstoornis

Borderliners hebben een heel wisselend beeld van zichzelf. Iemand met BPS weet soms niet meer wie hij nou eigenlijk is, of wat hij voelt.
  

4. Impulsiviteit

Mensen met Borderline zijn heel impulsief en hebben bepaalde ‘copings mechanismes’ ontwikkeld, oftewel manieren om met stress om te gaan. Het kan zijn dat ze bijvoorbeeld op een ongezonde manier omgaan met geld, seks, alcohol, eten of zichzelf snijden.
 

5. Suïcidale gedachtes/pogingen

Als Borderliner heb je soms last van terugkerende suïcidale gedachtes en gedragingen, of automutilatie (zelfverwonding).
 
>> Deze signalen wijzen erop dat je perfectionisme uit de hand begint te lopen

 
6. Stemmingswisselingen

Mensen met borderline hebben vaak last van mood swings en hun humeur kan omslaan als een blad aan een boom. Maar vergis je niet, het is heel wat anders dan een bipolaire stoornis, waarbij stemmingen soms zelfs weken of maanden duren. Bij BPS duurt zo’n stemming meestal maar een paar uur en hooguit een paar dagen.
 

7.  Een chronisch gevoel van leegte

Mensen met Borderline kunnen het gevoel hebben iets te missen in hun leven en nergens écht door geraakt worden.
 

8. Inadequate, intense woede

Mensen met borderline verwachten veel van anderen en raken daardoor snel teleurgesteld. Een klein meningsverschil kan er al voor zorgen dat iemand erg boos wordt. Deze kwaadheid is moeilijk te beheersen.
 

9. Stressklachten

Wanneer je gevoelens en ideeën constant heen en weer zwabberen, kost dat veel energie en stress. Mensen met Borderline persoonlijkheidsstoornis hebben dan ook vaak stress gerelateerde (lichamelijke) klachten, paranoïde ideeën of ernstige dissociatieve verschijnselen (het idee buiten de werkelijkheid te staan).
   
>> 5 manieren om angst in de kiem te smoren
 
 
Bronnen: Stichting Borderline, DSM-5
 


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?
Alsof die periode van de maand al niet gezellig genoeg is…
En houd je tijd over voor écht belangrijke taken!
Yesssss, de wintermaanden draaien helemaal om the Joy of Missing Out.