Kleine aanpassingen die je kunt doen voor minder plastic in je leven

Love & Life


Dat je je eigen tasje moet meenemen als je boodschappen doet weet je nu wel. Maar er zijn nog veel meer kleine aanpassingen die je kunt toepassen in je leven om veel minder plastic te gebruiken.

Want laten we eerlijk zijn: we gebruiken met z’n allen veel te veel plastic. En er wordt te weinig van al dat plastic gerecycled. En dan krijg je dus dat er walvissen aanspoelen met een maag vol plastic, of dat schildpadden verstrikt raken in plastic netjes en overlijden. Willen we niet, toch? Hoe cliché ook, een betere wereld begint bij jezelf en zo ingewikkeld hoeft dat heus niet te zijn. Minder plastic gebruiken is makkelijker dan het lijkt, we beloven het.
                   
         
>> Haal meer uit de boerenmarkt
           

 1. Bulkzakjes en fruit- en groentetasjes
  Je kunt ze online vinden of zelf maken: bulkzakjes of netjes om fruit en groente in mee te nemen. In de supermarkt en op de markt kun je vaak kiezen voor sperziebonen, avocado’s, appels en noten zónder verpakking. Meenemen doe je in een canvas zakje met aantrektouwtje. Datzelfde geldt voor natuurlijk voor brood.
         
 2. Rietjes
  Een drankje besteld op een festival en krijg je er zonder je het eigenlijk door hebt een plastic rietje bij? Neem je eigen rietjes mee. Van bamboe (daar is ‘ie weer), van glas of van RVS bijvoorbeeld.
              
 3. Scheermesje
  Vergeet plastic scheermesjes die je na een aantal keer gebruiken in de prullenbak mikt. Scoor liever een safety razor met losse mesjes, gemaakt van verchroomd messing. Staat nog een stuk chiquer ook.
               
 4. Tandenborstel
  Heb je er ooit weleens bij stilgestaan dat je plastic tandenborstel eigenlijk maar heel kort gebruikt wordt? Al die tandenborstels bij elkaar is goed voor zo’n 5 miljard plastic tandenborstels jaarlijks! En wist je dat ongeveer 2 miljard van deze borstels terecht komt op stortplaatsen en in onze oceanen? Favoriet bij Women’s Health: de bamboe tandenborstel. Less plastic waste, 100% afbreekbaar en ook nog eens antibacterieel. 
                
 5. Menstruatiecup
  Ooit wel eens gehoord van een mooncup of een menstruatiecup? Dat is een cup gemaakt van chemicalievrije siliconen die je kunt inbrengen om je menstruatie op te vangen. Zo hoef je geen tampons (verpakt in plastic) of maandverband (eveneens verpakt in plastic) te gebruiken. En zo’n cup gaat tien jaar mee, wat ook nog eens enorm gunstig is voor je portemonnee!
                
 6. Zeep en shampoo
  Sommige dingen zijn lastig om te maken zónder verpakking. Shampoo en douchegel, bijvoorbeeld. Maar ook steeds meer merken komen met ‘naakte’ shampoos en zepen. Zónder verpakking, in vaste vorm.
               
 7. Eigen koffiekop
  Even een koffie halen? Laat dan vooral het plastic dekseltje voor wat het is. Sterker nog: neem je eigen beker mee, bij voorkeur gemaakt van bamboe.
                 
 8. Wattenstaafjes
  Há, nog zoiets waar je waarschijnlijk nog niet bij had stilgestaan, maar de meeste wattenstaafjes (om je make-up te corrigeren of je oren mee schoon te maken) worden gemaakt van, je raadt het al, plastic. Geen paniek, ook daar is iets op bedacht. Wattenstaafjes van bamboe!
             
 9. Deodorant
  Naast dat de meeste deo’s bommetje vol chemische stofjes zitten waar je huid niet blij van wordt, zijn ze ook vaak verpakt in plastic. Maar dat hoeft helemaal niet. Ga op zoek naar deodorant in een glazen potje, bijvoorbeeld.
                       
 10. Afwasborstel
  Nog zo’n sneaky plastic veelverbruiker: de afwasborstel, die je na een aantal keer gebruiken ook weer weggooit. Een beter idee is een houten afwasborstel met een losse kop.

 

Wat doe jij allemaal om minder plastic te gebruiken?
          
>> Zo ziet de toekomstige waterfles eruit
           


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?
Alsof die periode van de maand al niet gezellig genoeg is…
En houd je tijd over voor écht belangrijke taken!
Yesssss, de wintermaanden draaien helemaal om the Joy of Missing Out.