Waarom 'volg je passie' niet altijd goed advies is

Love & Life


Aldus de wetenschap. 

Je passie vinden en volgen. Het is iets waar je misschien wel mee bezig bent, iets waar je je hele leven op hebt ingericht óf iets waar je naar op zoek bent. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het advies om 'je passie te volgen' misschien wel averechts werkt. 
   
>> Waarom geluk niet alleen van binnenuit komt
    

Het onderzoek

In een reeks laboratoriumstudies onderzochten onderzoekers aan de Stanford-universiteit verschillende manieren van denken en hoe deze kunnen leiden tot het slagen of falen van het ontwikkelen van je interesses. Hun conclusie? Uitspraken zoals 'vind je passie' hebben vaak verborgen implicaties, aldus de onderzoekers. Je kunt er namelijk uit opmaken dat zodra je je passie hebt gevonden, het volgen ervan een piece of cake wordt. En dat is toch echt niet het geval. De onderzoekers kwamen er achter dat wanneer mensen uitdagingen en obstakels tegenkwamen, ze hun nieuwe interesse of passie al snel opgaven.
  
>> Hoe je een bosje willpower en zelfdiscipline groeit en onderhoudt
     

In een van de experimenten lieten de onderzoekers  een boeiende video over zwarte gaten en de oorsprong van het universum aan een groep studenten zien. De video fascineerde de meeste studenten. Maar na het lezen van een ingewikkeld wetenschappelijk artikel over hetzelfde onderwerp, verdween het enthousiasme van studenten binnen een paar minuten. Echt moeite wilden ze er niet voor doen. 
  
Ook concludeerden de onderzoekers dat het zoeken en volgen van je passie heel beperkend kan zijn. Want misschien zijn er wel meer dingen waar je geïnteresseerd in bent, maar focust je je alleen maar op je gevonden passie. 
   

Ontwikkeling

De auteurs geven daarom aan dat ze 'je passie ontwikkelen' een passender advies vinden. 'Ontdek een interesse en denk: dat lijkt me interessant, hier zou ik meer van willen weten en investeer daar tijd in', schrijft hoofdonderzoeker Walton in een paper voor Psychological Science. 'Het is echt niet zo dat alles vanzelf gaat als je eenmaal je passie gevonden hebt. Je moet er nog steeds iets voor doen.' 
     
>> Een beslissing nemen: hoe doe je dat?
   

   

Alsof die periode van de maand al niet gezellig genoeg is…
En houd je tijd over voor écht belangrijke taken!
Yesssss, de wintermaanden draaien helemaal om the Joy of Missing Out.