Deze kazen kun je wél eten met lactose-intolerantie

Nutrition


Zó pik je wel de juiste kaas uit het schap.

Niet alle kazen bevatten evenveel lactose. Kan jouw lichaam lactose niet goed verwerken en ben je lactose-intolerant? Vanaf nu weet je precies waar je op moet letten.
  
>> Kaas bewaren? Dit moet je weten over invriezen, houdbaarheid en meer 
   

Een lesje basiskennis over kaas

Kaas wordt gemaakt met stremsel en melkzuurbacteriën. Die laatste snoept van de lactose. Door het stremsel kunnen de vaste stoffen in de melk samenklonteren. Het resultaat hiervan is wrongel, de voorloper van kaas.
  

Ga voor oude kaas

Niet alle kaas heeft dezelfde hoeveelheid lactose. ‘Hoe langer de kaas heeft gerijpt, hoe groter de kans dat je ‘m kan eten als je lactose-intolerant bent.’ legt chemicus en schrijver van het boek ‘The Science of Cheese’ Michael Tunick uit. Melkzuurbacteriën 'eten' de lactose op. Hoe ouder de kaas, hoe meer melkzuurbacteriën, hoe minder lactose er overblijft. 
  
>> Deze cheeseburger bestaat helemaal uit kaas
   

Wat wel en wat niet?

Het is zelfs zo dat in veel oude kazen helemaal geen lactose meer aanwezig is, die is dan volledig opgenomen door de melkzuurbacteriën. Oude, harde kazen zijn daarom de beste keuze als je lactose-intolerant bent. Hierbij kun je denken aan Parmezaanse kaas, Goudse kaas en Zwitserse kaas. Als je intolerant bent voor lactose kun je maar beter uit de buurt blijven van jonge kazen als feta. Over het algemeen barsten die van de lactose. 
  

Kijk op de achterkant

Werk overgebleven twijfels de wereld uit door het kaasje om te draaien en het etiket op de achterkant te checken. Een kaas met weinig koolhydraten per 100 gram bevat weinig lactose. Terwijl kazen die rijk zijn aan lactose, meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram bevatten.
   
>> 'Ik ging een maand zuivelvrij en dit is wat er gebeurde'
      

Bron: ELLEeten


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?

 

Cravings en goede voornemens gaan níet hand in hand. Niet gek, wel jammer.
De vegan variant van een guilty pleasure waar je écht blij van wordt.
Fruitig met een fijne crunch, doet het ook goed als ontbijt!
Een cocktail waar je instantly gelukkig van wordt: met of zonder alcohol.