Vleesvervangers zonder E-nummers: ze bestaan! Als vegan en vegetariër heb je tegenwoordig een waaier aan veggie opties in de supermarkt. Helaas zitten veel van die producten nog bomvol E-nummers, suikers en allerlei andere stofjes waar we niet op zitten te wachten. Een vegan cordon blue is wel een ultiem hapje comfort food, maar niet per se iets wat je elke avond in de pan wil gooien – of je lichaam.

to the core
Voeding: To the Core

DIT WIL IK

Vegan bloemkoolsteak

Maar hoe maak je dan een AVG’tje zonder een vleesvervanger? Natuurlijk bestaan er ook vleesvervangers zonder chemische troep, maar dan ben je vaak veel tijd kwijt in de supermarkt met het scannen van alle etiquettes. En als je honger hebt gaat de tijd nog trager.

Gelukkig bestaan er hartstikke gezonde alternatieven die je niet uit een pakje hoeft te halen. Sterker nog, je kan ze zelfs helemaal biologisch en vers krijgen. We hebben het dan bijvoorbeeld over de bloemkoolsteak. Een bom aan vitamines 1, B2, B3, B5, B6 en B9, omega 3-vetzuren en vitamine K.

Bovendien zorgt de neutrale smaak van bloemkool ervoor dat je hem goed kunt kruiden met allerlei spices die je ook op vlees zou strooien. Denk aan shoarmakruiden, ras el hanout, kip kruiden, en nog veel meer. Als het maar pittig en gerookt smaakt. Ruik jij ook al winterbarbecue ideeën? Smells like a plan. Oh ja, en hadden we al gemeld dat dit geschenk uit de hemel glutenvrij, plantaardig, koolhydraatarm, vegan, suikervrij en vegetarisch is?

Ingrediënten voor twee personen

  • 1 bloemkool
  • 2 tl olijfolie
  • Zeste van 2 citroenen
  • 2 tl knoflookpoeder
  • grof zeezout
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 tl shoarmakruiden
  • 2 tl agavesiroop of maple siroop
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • takje verse peterselie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de bloemkool dwars in grote sneden – letterlijk in een steak plakje. Bak ondertussen 2 teentjes knoflook en rode ui in een pannetje tot ze net niet gaar zijn.

Meng de olijfolie, shoarmakruiden, knoflookpoeder, cayennepeper, zeezout, citroen en siroop in een klein kommetje.

Marineer de bloemkool plakjes met een kwast met het mengseltje. Bak de plakjes een 6-tal minuten, draai ze dan om en bak nogmaals 6 minuten. Herhaal dit tot ze goudbruin zijn gebakken.

Serveer met de gebakken knoflook en uitjes on top en werk af met nog een sprenkeltje citroensap en verse peterselie. Als bijgerechtje zou zoete aardappelfriet fantastisch zijn.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?