Als je in Italië rondloopt kun je er niet omheen: pizza's en pasta's op elke straathoek. Maar ook Nutella-croissants, limoncello en andere mierzoete lekkernijen maken deel uit van het menu. Sommige dingen kun je prima missen als je vegetarisch of veganistisch eten, maar één klassieker, daar smacht je als vegan misschien toch naar. We hebben het over de traditionele pasta bolognese. In Italië noemen ze dit tagliatelle al ragù – want traditioneel eet je het ook met tagliatelle. Gelukkig zijn wij er om de klassiekers in een vegan jasje te steken en een optie te bieden voor een heerlijke pasta, maar dan net iets gezonder en bovendien ook plantaardig. Duik je mee in de WH keuken, maar dan geheel in la bella Italia stijl? Haal de lekkerste tomaatjes in huis van de markt of de biowinkel (ze smaken serieus veel zoeter en sappiger), zet deze soundtrack op en hop, die keuken in!

Benodigdheden voor 2 personen

  • 160 gram tagliatelle naar keuze (kies spelt voor de eiwitten of maismeel voor de glutenvrije variant)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 3 wortels
  • 800 gram kerstomaatjes
  • edelgist vlokken of vegan strooikaas
  • vegan tofugehakt of 1 bloemkool (fijngemalen in de blender)
  • 1 blikje tomatenextract
  • peper, zout, cayennepeper, paprikapoeder, oregano en rozemarijn
  • verse basilicum
  • olijfolie

Bereidingswijze

Breng ruim voldoende water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Hak de knoflook en ui in kleine stukjes en doe wat olijfolie in een hete pan. Voeg de knoflook en ui toe en fruit tot ze mild gaar zijn.

Hak de kerstomaatjes in vieren en voeg toe aan de pan met knoflook en een halve ui. Laat het geheel sudderen met een deksel op de pan, zodat de tomaatjes zacht worden en er een natuurlijke tomatensaus ontstaat.

Kruid het mengsel met cayennepeper, peper, zout, paprikapoeder, rozemarijn en oregano. Bak in een apart pannetje het tofu of bloemkool gehakt, samen met fijngesneden worteltjes en een halve ui

Voeg het vegan tofu gehakt of de fijngemalen bloemkool toe aan de saus wanneer ze half gaar zijn. Laat het bakken in de saus gedurende 10 minuten, met deksel op de pan. Voeg de pasta toe aan het kokend water. Laat koken zoals op de verpakking staat.

Zet na 10 minuten het vuur op de laagste stand en voeg nog wat extra cayennepeper en knoflookpoeder toe aan je pastasaus. Giet de pasta af, en voeg de pasta toe aan de pot met gehaktsaus. Laat vervolgens nog een 3 tot 5 minuten bakken in de pan. Dresseer de pasta bolognese in een diep bord en strooi nog wat edelgistvlokken of vegan strooikaas op de pasta. Voeg basilicumblaadje toe naar smaak of ter decoratie. Mangiare!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?