Een nieuw onderzoek suggereert dat volle melk veel minder slecht is dan we denken. Een glas volle melk bevat al snel 150 calorieën en acht gram vet (waarvan vijf gram verzadigd vet, wat volgens het ‘oude denken’ nog steeds oorzaak nummer één van hart- en vaat ziekten is). Geen wonder dus dat volle melk op de ‘zwarte lijst’ staat, zegt Jessica Cording, RD en diëtiste in het Hospital for Special Surgery in New York. Toch schijnt het beter te zijn om afscheid te nemen van magere melk en deze te vervangen door de volle variant. Waarom? Lees snel verder.

Vergelijking

‘Melk, zowel volle als magere, bevatten allebei acht gram eiwitten en dezelfde vitamines zoals: calcium, vitamine A, B2, B3, B12, D en kalium’, zegt Deborah Malkoff-Cohen, RD. Waarom wordt er dan toch aangeraden om voor volle melk te kiezen?

‘Dit komt doordat de meeste vitamines in melk worden geabsorbeerd door vet, waarmee ze in het lichaam komen en daar worden verteerd’, legt ze uit. ‘In magere melk is geen vet aanwezig, dus ook geen middel om de vitamines te vervoeren en te verteren.’

Nog een pluspunt

‘Een ander pluspunt van volle melk is dat het de minst bewerkte soort is. Als het vet wordt verwijderd, is er een grote kans dat andere goede vitamines en mineralen worden verwijderd’, zegt Malkoff-Cohen. ‘In sommige landen moet er zelfs aan de melk worden ‘gesleuteld’ voordat het in de supermarkt verkocht mag worden. Bij dit proces wordt er vetvrije melkpoeder toegevoegd, die de melk dikker en witter maken en meer structuur geven.’

Maar daar blijft het niet bij

‘De Food and Drug Administration eist niet van de melkfabrikanten om deze vetvrije melkpoeder op de ingrediëntenlijst te zetten, want technisch gezien is het nog steeds alleen melk. Dat lijkt geen groot probleem, maar dit proces is schadelijker dan gedacht. Tijdens het maken van deze vetvrije melkpoeder wordt de vloeibare melk door middel van verdamping op hoog vuur gedroogd,’ zegt Malkoff-Cohen. ‘Blootstellingen aan deze hitte en zuurstof is de oorzaak dat geoxideerd cholesterol in de melk bijdraagt aan het dichtslippen van onze aderen.’

Diabetes type 2

Als je bang bent dat het drinken van volle melk jouw kansen op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 vergroot, stop dan maar met zorgen maken. Een onderzoek gepubliceerd in het European Journal of Nutrition slaat deze theorie in de wind. Uit het onderzoek kwam ook dat wanneer je wat extra kilo’s wilt verliezen, volle zuivelproducten beter zouden werken. Een andere studie die later werd gepubliceerd in hetzelfde tijdschrift had ook hetzelfde resultaat. Ze voegden er zelfs aan toe dat volle zuivelproducten het risico op obesitas verlagen.
‘Dit komt doordat volle melk een verzadigder gevoel geeft’, zegt Ashvini Mashru, RD. ‘Op lange termijn kan volle melk ervoor zorgen dat je minder honger hebt en uiteindelijk minder eet. Melkvet kan ook de stofwisseling verhogen, waardoor je lichaam meer verbrand’, voegt ze er aan toe.

‘Natuurlijk betekent dit niet dat je nu onbeperkt volle melk moet gaan drinken. Het hangt er ook vanaf hoeveel calorieën en (verzadigd) vet je de rest van de dag eet’, zegt Cording. De American Heart Association adviseert om niet meer dan vijf tot zes procent van je dagelijkse calorie-inname uit verzadigd vet te laten bestaan (13 gram op 2000 calorieën). Dus als je het slimme besluit neemt over te stappen op volle melk, let dan wel op wat je de rest van de dag eet.

>> Welk merksoort kun je nou het beste kiezen?

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?